Šef luke u Dubrovniku želi da izgradi novi Porto Montenegro

porto-montenegro-dubrovnik

Voditelj Lučke uprave Dubrovnik i predsjednik Uprave Željko Raguž proglašen o potrebi izgradnje terminala za kruzere u luci Dubrovnik. U tom smislu, pomenuo je Porto Montenegro u Tivtu, kojeg, prema njegovim riječima, Dubrovnik juri.

“Luka bi drugačije izgledala na karti svjetskih luka, isticala bi se. Iako, možemo se pohvaliti da smo i bez terminala danas deseta luka u svijetu i treća luka na Mediteranu po broju putnika s jednodnevnim posjetom destinaciji za krstarenje. Mnogi ljudi misle da svi gosti silaze s broda gdje god da se vežu. Međutim, to nije tako, ali možemo se pohvaliti da je 75 posto gostiju sišlo s broda u našem gradu, što nas čini jednom od najboljih destinacija”, rekao je Raguž.

Osim prestiža, prema njegovim riječima, terminal će donijeti i prihode, mogu povećati naknadu za svakog putnika.

“Danas je 1,5 eura po putniku, a mogli bismo se kladiti na pet eura na ovaj način. Ovo je priličan iznos, ove godine će kroz našu luku proći više od 500 putnika, što će dramatično povećati naše prihode. No, terminal neće biti samo za goste s kruzera, već i za lokalno stanovništvo, jer su u planu trgovine i restorani - prostor u kojem će se svi osjećati ugodno. I jednostavno moramo biti u trendu, držati korak s drugim najboljim lukama na Mediteranu. U poređenju sa Crnom Gorom, imamo prelijep aerodrom, ali naš lučki dio nije toliko razvijen. Imaju Porto Montenegro, koji gleda na svetski nivo, mi malo zaostajemo“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, uz Pelješki most i Aerodrom Dubrovnik, terminal je jedan od tri projekta od izuzetnog značaja za grad.

“Kao luka, uradili smo sve. Dobili smo instrukcije od ministarstva, tako da je potrebno promijeniti Urbanistički plan za akvatorij Gruš, to je u proceduri. Od kraja godine će biti u Gradskom vijeću, nadamo se pozitivnim vijestima”, rekao je Željko Raguž.

Uporedite objekte

Uporedi