Hrvatska završava izgradnju mreže autoputeva, trasa će doći do Podgorice

autoput-hrvatska-dubrovnik-podgorica

Državna kompanija Hrvatske autoceste (HAC) planira investirati 1,3 milijarde eura za završetak cijelog autoputa do Dubrovnika (Hrvatska).

Hrvatske autoceste do 30. septembra ove godine moraju potpisati ugovor sa deset hrvatskih banaka o refinansiranju duga u iznosu od 1,572 milijarde eura, a sa sedam hrvatskih banaka ugovor o novom kreditu od 600 miliona eura.

Ovim refinansiranjem i novim dugom osigurat će se 1,350 milijardi eura za završetak izgradnje autoputa od Metkovića do Dubrovnika i od Križišća do Žute Lokve, pojašnjavaju iz HAC-a. Osim toga, prema njihovim riječima, dugoročno će se za redovno investiciono održavanje puteva i operativne aktivnosti kompanije obezbijediti oko 35 miliona eura godišnje.

Prema dostupnim informacijama, privodi se kraju ugovor sa bankama o refinansiranju i novom kreditu.

Hrvatske autoceste trenutno duguju 3,030 milijardi eura, a prema postojećem planu otplate svi krediti bi trebali biti otplaćeni 2030. godine. Kako bi se olakšala otplata kredita, iznašla sredstva za nova ulaganja i osiguralo normalno funkcionisanje preduzeća, sa bankama je dogovoreno da se otplata kredita produži do 2040. godine.

Kako se vidi iz karte državne kompanije Hrvatska autoceste (HAC), južni dio dionice Dalmatine završava iznad Dubrovnika, nakon petlje Osoynik, a projektanti su predvidjeli nastavak autoceste do Podgorica.

Uporedite objekte

Uporedi