Biće regulisano kretanje skutera u Crnoj Gori

električni skuter

Kretanje skutera trebalo bi što pre regulisati Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, kaže Stefan Bulatović iz NVO Biciklo.me.

Prošle godine se dogodilo sedam saobraćajnih nesreća sa učešćem električni skuteriu kojoj je jedan maloljetnik poginuo, a sedam osoba je teško povrijeđeno. Ovakvi podaci su navedeni u Izvještaju o stanju bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori za 2022. godinu.

"Kako se broj korisnika povećava, tako raste i broj opasnih situacija, uključujući nesreće, koje ponekad mogu dovesti do smrti", rekao je Bulatović.

Iz Uprave policije za Radio Crne Gore rečeno je da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MVD) planira u skorijoj budućnosti da izmijeni pomenuti zakon kojim bi se utvrdili uslovi i postupak korišćenja električnih skutera.

“Neki od vozača električnih skutera sudjeluju u saobraćajnim nesrećama tako što padaju tokom vožnje, a zatim dolaze u kontakt sa pješacima, biciklima i vozilima, bilo da se kreću trotoarom, pješačkim stazama, biciklističkim stazama ili kolovozom”, rekli su iz Policijske uprave.

Policija savjetuje da ne koristite električne skutere na cestama i u područjima rezerviranim za pješake.

“Preporuka Javne organizacije Biciklo.me je da se električni skuteri tretiraju kao vozila, odnosno da se propiše kretanje biciklističkom stazom ili trakom, a ako nema staze onda se kreće putem, kao što je slučaj sa biciklima. “, rekao je Bulatović.

Također savjetuje ograničavanje brzine kretanja na oko 20 km/h kako bi se smanjila mogućnost ozljeda.

Dok Bulatović kaže da ne postoji savršeno rješenje, vlasti se ohrabruju da pogledaju kako su različite evropske zemlje riješile ovo pitanje prilikom izrade izmjena i dopuna zakona.

Bulatović napominje da sve nejasnoće i opasne situacije vezane za kretanje električnih skutera ukazuju na to da u crnogorskim gradovima ne postoji bezbjedna i kvalitetna infrastruktura za nemotorizovane vidove saobraćaja, kako za skutere, tako i za bicikle i pješake. I dodaje da bi izmjenama navedenog zakona trebalo da bude predviđeno korištenje električnih skutera maloljetnicima.

„Ograničenja prema uzrastu svakako treba da postoje, ali smatram da bi zakon trebalo da ostavi mjesta za malu djecu da se mogu voziti skuterom pod nadzorom odraslih“, rekao je Bulatović za Radio Crne Gore.

On je zaključio dodajući da donosioci odluka treba da osmisle ulice u kojima se djeca osjećaju sigurno, kao i područja bez gustog i brzog saobraćaja, kako bi sigurnost podigli na viši nivo.

Uporedite objekte

Uporedi