Crna Gora će pojednostaviti proceduru za sezonsko zapošljavanje u turizmu

turizam u Crnoj Gori

Savjet Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Privredne komore pozvao stvoriti uslove i motivisati lokalno stanovništvo za rad u sektoru turizma do naredne ljetne sezone kroz prilagođeni zakonski okvir, kao i pojednostaviti procedure za sezonsko zapošljavanje stranaca.

Kako je navedeno na sjednici Upravnog odbora, razvoj turizam je nemoguće bez kvalitetnog kadra, a postojeća ponuda na tržištu rada je neadekvatna.

Predsjednik Komisije Ranko Jovović podsjeća da je Privredna komora inicirala kod nadležnih uvođenje kategorije „stalni sezonski radnik“ kako bi motivirala nezaposleno domaće stanovništvo da se prekvalifikuje i ima stalni sezonski posao i primanja tokom cijele godine u skladu s pozitivnim iskustvom EU zemljama.

“Potrebno je fokusirati se na pojednostavljenje i digitalizaciju procedura zapošljavanja, kreirati elektronski portal za registraciju sezonskih radnika, te implementirati čl. 81. Zakona o strancima, koji predviđa da se prilikom podnošenja zahtjeva za izdavanje dozvole za sezonski rad stranca, biometrijski podaci mogu uzeti u našim ambasadama i konzularnim predstavništvima, prvenstveno iz regiona”, rekao je Jovović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Djurovic Doprinos turizma privredi Crne Gore ocijenio izuzetno značajnim i iznio najnovije podatke o posjeti turista.

Đurović je napomenuo da se i Evropa suočava sa nedostatkom kadrova, te da je jedno rješenje traženje radnika u Indiji, Pakistanu, Filipinima i drugim dalekim zemljama. Slaže se da je moguće rješenje osnivanje stalne institucije sezonskih radnika, kojom bi upravljalo Ministarstvo rada i socijalne zaštite.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Dasic izvijestili su da je do danas izdato više od 10 radnih dozvola za sve vrste djelatnosti, a samo dva posto je za sezonsko zapošljavanje.

Ukoliko se ovaj trend nastavi, dodaje, do kraja godine očekuje se izdavanje oko 40 radnih dozvola, za više od 000 više nego prethodne godine.

Prema njegovim riječima, striktno poštovanje roka od 15 dana, povećanje broja izvođača i brže podnošenje zahtjeva/dozvola mogu doprinijeti pojednostavljenju procesa izdavanja radnih dozvola.

On je najavio otvaranje biometrijske stanice u Petrovcu do 15. maja. Pozvao je poslodavce da iskoriste mogućnost predviđenu odredbom da zahtjev za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad poslodavac može podnijeti i u mjestu namjeravanog boravka stranca.

CTU predsednik Žarko Radulović napomenuo je da bi Crna Gora mogla mnogo više zaraditi po osnovu doprinosa ukoliko bi riješila problem izdavanja radnih dozvola za strance.

On je još jednom potvrdio potrebu da se uvaži zahtjev turističke privrede i obezbijedi privremena dozvola za rad od momenta predaje pune dokumentacije za sezonskog radnika, kao i da se omogući poslodavcu da prijavi sezonskog radnika poreskoj i carinskoj upravi. Tako će, smatra on, država poreze i doprinose po zaposlenom naplatiti u roku od 28 dana, tokom kojih se, prema riječima Radulovića, u prosjeku čeka na odluku o ovom pitanju.

On je skeptičan oko toga da li ćemo uspeti da dovedemo radnike izdaleka na vreme po postojećim pravilima. Predviđa veoma dobru predstojeću sezonu, ali smatra da bi upravo zbog nedostatka kadrova moglo doći do pada kvaliteta usluge.

Marko Chipovich iz Ministarstva rada i socijalnog osiguranja saopćili su da bi u Zakon o radu trebalo uvrstiti dvije nove direktive EU, te da bi u ovu uredbu trebalo uključiti instituciju stalnih sezonskih radnika.

Potpredsjednik Nikola Vujović upoznao je Upravni odbor sa naporima PKCG na razvoju kongresnog turizma, koji može značajno doprinijeti produženju sezone, kao i problemima u primjeni zakonskih normi vezanih za obaveze privrede prilikom korišćenja intelektualne svojine zaštićene autorskim pravima.

ministar Đurović došao do zaključka da ima još dosta prostora da se definišu procedure koje bi nam omogućile bržu registraciju radne snage.

Uporedite objekte

Uporedi