Jakov Milatović postao je novi predsjednik Crne Gore

Yakov Milatovič stal novym prezidentom Chernogorii

U drugom krugu predsjedničkih izbora u Crnoj Gori pobijedio je predstavnik stranke Evropa sada Jakov Milatovič.

Podaci Centra za monitoring i istraživanja (CeMI), na osnovu 100% uzorka, pokazuju da je predsjednički kandidat DPS (Demokratske partije socijalista) Milo Đukanović osvojio 40% glasova, dok je kandidat Pokreta Evropa sada Jakov Milatović osvojio 60% glasova.

Prema podacima Državne izborne komisije (DIK), izlaznost je bila 69,3%. U apsolutnom iznosu, Milatović je dobio oko 230 glasova, dok je Đukanović skoro 000 glasova.

Kandidat Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović čestitao je Jakovu Milatoviću pobjedu na predsjedničkim izborima.

“Crna Gora je napravila svoj izbor. Poštujem ovaj izbor. Čestitam Jakovu Milatoviču na povjerenju koje je dobio na izborima. Želim mu da bude uspješan predsjednik, jer ako je on uspješan predsjednik, onda će i Crna Gora biti uspješna“, rekao je Đukanović u svom govoru.

On je takođe zahvalio svim građanima koji su mu ukazali povjerenje, te napomenuo da je važno da Crna Gora napravi sljedeći izbor na parlamentarnim izborima zakazanim za 11. jun.

Yakov Milatovich, koji je pobijedio u drugom krugu predsjedničkih izbora, zahvalio je svim građanima koji su iskoristili svoje pravo glasa i na taj način "dali legitimitet ovom demokratskom procesu".

„Crna Gora je večeras napravila odlučujući korak naprijed“, rekao je Milatović.

“Odlučno se oprostila od zastarjelog Đuaknovićevog režima i napravila korak naprijed ka bogatijoj, svjetlijoj, ravnopravnoj, vječnoj i evropskoj Crnoj Gori. Neka nam je sa srećom", dodao je.

Jakov Milatovič. Govor predsjednika Crne Gore nakon pobjede u drugom krugu 2. aprila 2023.

Jakov Milatović je novi predsjednik Crne Gore

Jakov Milatovič (37 godine) je rođen u Podgorici (Titograd). Diplomirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Kasnije je magistrirao ekonomiju na Univerzitetu u Oksfordu. Yakov Milatovich tečno govori engleski, italijanski i španski jezik. Oženjen je i ima troje djece.

Ekonomska karijera

Karijeru je započeo u NLB banci, a zatim u Deutsche banci u Njemačkoj u odjelu za procjenu kreditnog rizika. Od 2014. godine radi u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, u odjelu ekonomske i političke analize. Godine 2019. imenovan je za glavnog ekonomiste za zemlje EU, uključujući Rumuniju, Bugarsku, Hrvatsku i Sloveniju, a radio je iz ureda Banke u Bukureštu.

Politička karijera

Jakov Milatovič se 2020. godine vratio u Crnu Goru na poziv premijera Zdravka Krivokapića i preuzeo dužnost ministra ekonomije. Nakon što je izdata Vlada Krivokapića izglasavanje nepovjerenja 2022. Jakov Milatovič je dao ostavku. U septembru 2022. godine, zajedno sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spaićem, osnovao je pokret desnog centra Evropa sada! (Europe Now), koji je učestvovao na lokalnim izborima 2022. Milatović je predvodio izbornu listu organizacija u Podgorici kao kandidat za gradonačelnika.

U martu 2023. godine, Milatović se kandidovao kao kandidat za sada Evropa za predsjedničke izbore u Crnoj Gori 2023. godine. Za predsjednika je izabran nakon uvjerljive pobjede nad aktuelnim predsjednikom Milom Đukanovićem u drugom krugu 2. aprila 2023. godine.

Naslovna fotografija: kurir.rs

Uporedite objekte

Uporedi