Koliko je Crna Gora zaradila po programu ekonomskog državljanstva

Koliko je Crna Gora zaradila po programu ekonomskog državljanstva

By program ekonomskog državljanstva u budžet Crne Gore u vidu poreza je uplaćeno 29 miliona eura, prema podacima investicione agencije, obezbjeđeno Dan.

Pored toga, na račun slabije razvijenih opština do sada je stiglo 22 miliona evra i taj novac još nije potrošen, a skoro duplo veći iznos je na ESCROW računu - posebnom računu za sigurna poravnanja između kupca i kupca. prodavac.

Prema riječima Mladena Grgića, direktora Agencije za investicije Crne Gore, ako se uzme u obzir finansijski učinak i činjenica da su investicioni projekti do sada donijeli nešto više od 46 miliona eura, možemo biti zadovoljni.

“Međutim, čini se da bismo uz bolju administrativnu pripremu i više dosljednosti u primjeni odluke mogli postići bolje rezultate. Prilikom izrade analize sredinom prošle godine, Agencija je smatrala da bi program trebalo produžiti za period u kojem je stagnirao zbog kovida i kašnjenja u izdavanju dozvola.

"Zbog navedenih problema i slabog napredovanja ka programu, interesovanje je bilo malo, što bi moglo dovesti do obustave investicionih projekata na sjeveru", rekao je Grgić.

Primljeno je ukupno 753 zahtjeva za državljanstvo po ulaganju i 2434 sa članovima porodice.

“Do danas je odobreno 447 zahtjeva. Najviše prijava je državljana Rusije - 1211, Kine - 257, Libana - 81, Ukrajine - 54, SAD - 151, Južne Afrike - 114, 57 iz Saudijske Arabije, 56 iz Indije, dok među podnosiocima ima i državljana Australije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Japana, Kazahstana, Meksika, Filipina, Kanade, Poljske, Turske…”, rekao je Grgich.

Uporedite objekte

Uporedi