Prihod od IT industrije u Crnoj Gori iznosio je 147 miliona eura

Prihod od IT industrije u Crnoj Gori iznosio je 147 miliona eura

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Žurović je, odgovarajući na pitanja poslanika, rekao da je stvaranjem Fonda za inovacije inovaciono-start-ap zajednica dobila specijalizovanu instituciju koja će realizovati inovativne programe i prikupljati sredstva iz drugih izvora za podršku i razvijati inovativne aktivnosti.

On je dodao da digitalizacija u Crnoj Gori nije na zadovoljavajućem nivou.

“Pored turizma i energetike, razvoj IT industrije je pravac razvoja naše privrede”.

Poslanik URA-e Miloš Konatar upitao je kojim mjerama će država podržati informatičke (IT) kompanije, kao i start-up kompanije.

On je rekao da je u prošloj godini vrijednost ukupnih prihoda od IT industrije u Crnoj Gori iznosila 147 miliona eura.

"Dve najveće IT kompanije su zajedno ostvarile skoro 60 miliona evra."

On je ove brojke uporedio sa Lukom Bar, koja je prošle godine ostvarila 12 miliona eura prihoda, i Plantažama koje su ostvarile 23 miliona eura prihoda.

Ministar je rekao i da će Vlada uložiti mnogo više novca u sjeverni region.

“Od 10. jula do 15. avgusta na Žabljaku ćemo imati fantastičan Wild Beauty Art događaj na kojem ćemo promovisati ljepotu Crne Gore. Žabljak će u bliskoj budućnosti postati kulturna prijestonica Crne Gore“, rekao je Žurovič.

Pored toga, ministar je rekao da se sada kreiraju strateški normativi za implementaciju 5G mreže u Crnoj Gori, te da će Ministarstvo za drugu polovinu godine raspisati aukciju za radio frekvencije za 5G mrežu.

"Mislim da ćemo biti prva zemlja u regionu koja će implementirati 5G mrežu visokog kvaliteta", rekao je on, prenosi Investor.me.

Uporedite objekte

Uporedi