Nove epidemiološke mjere u Crnoj Gori od 25. septembra

Nove epidemiološke mjere u Crnoj Gori od 25. septembra

Vlada Crne Gore usvojila je nove epidemiološke mjere koje će biti na snazi ​​od 25. septembra do 8. oktobra. Ovo je objavljeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galich. Neke od mjera koje su na snazi ​​od danas su da će na vjenčanjima i proslavama biti dozvoljeno učešće do 50 osoba, koje moraju imati COVID certifikate, živa muzika je dozvoljena u zatvorenom prostoru, a ulaz u supermarkete i hipermarkete od 9. oktobra samo uz potvrdu o vakcinaciji.

Evo mjera koje se primjenjuju od danas:

  1. Izdaje se nacionalni digitalni sertifikat o vakcinaciji odmah nakon druge doze vakcine i od tada je na snazi. Nema više čekanja 14 dana nakon punjenja vakcinacije.
  2. Osim ulaska u tržne centre i zatvorene ugostiteljske objekte, nacionalni digitalni certifikat o vakcinaciji je uslov za ulazak u:
  • poslovni centri;
  • administrativne zgrade u kojima posluje više od tri preduzeća;
  • objekti koji se bave prodajom neprehrambenih proizvoda, čija je površina veća od 1 kvadratnih metara.

Vlasnici, posjetioci i rukovodioci ovih objekata dužni su da prate i imenuju osobu odgovornu za sprovođenje ovih mjera.

  1. Broj prisutnih na svadbama i drugim privatnim proslavama koje se organizuju u ugostiteljskim objektima, sa nacionalnim digitalnim sertifikatom o vakcinaciji, ograničen je na 50. Takođe, ako se obred održava na terasi, u bašti ili unutar ugostiteljskog objekta.
  2. Živa muzika je dozvoljena u prostorijama ugostiteljskih objekata, pod uslovom da svi zaposleni, muzičari i gosti imaju nacionalni digitalni sertifikat o vakcinaciji.

Podsjećamo da nacionalni digitalni certifikat o vakcinaciji vrijedi samo ako je ispunjen barem jedan od sljedećih uslova:

1) je lice potpuno vakcinisano, bez obzira na to koliko dana je prošlo od revakcinacije;

2) prisustvo negativnog PCR testa ne starijeg od 72 sata ili pozitivnog urađenog pre najmanje 14, a ne više od 180 dana;

3) prisustvo negativnog ekspresnog testa na antigene ne starije od 48 sati.

Gore navedeno nije potrebno uvjetima za sljedeće kategorije:

– Djeca mlađa od 18 godina.
– Svi putnici koji su poslednjih 15 dana boravili u jednoj od ovih zemalja: Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija i Severna Makedonija.

Uporedite objekte

Uporedi