Crna Gora je proglasila region sa najvišom prosječnom zaradom

Crna Gora je proglasila region sa najvišom prosječnom zaradom

Prema zavodu za statistiku Monstat, primorski grad Tivat u Crnoj Gori je region sa najvećom prosječnom zaradom. Prosječna plata Tivta je 623 eura, dok je na sjeveru najniža plata u opštini Petnica - 437 eura. U glavnom gradu Podgorici prosječna plata je 560 eura.

Ulcinjani zvanično primaju najnižu platu na jugu zemlje - 422 eura.

Međutim, ako pogledate prosečna plata bez poreza i odbitaka, statistika je više nego zanimljiva. Na primjer, u Podgorici je prosječna plata od 560 eura veća za samo 17 eura nego u Plavu, gdje iznosi 533 eura.

Prema zvaničnoj statistici, prosječna plata u Pljevljima je samo dva eura manja nego u Podgorici i iznosi 558 eura.

Mišljenje o regionima sa najnižom prosečnom platom

Almer Mekić, građanski aktivista iz Bijelog Polja, kaže da statistika koju objavljuje Monstat pokazuje samo jedno - da su institucije koje se bave statistikom u velikoj krizi, što zbog nedostatka kadrova, što zbog namjere nekih da pokažu potpuno drugačija situacija.

“Prema studijama koje već dugi niz godina sprovodi NVO Euromost, prosječna plata u opštinama na sjeveru Crne Gore ne može biti veća od 280 eura, odnosno bez poreza i doprinosa. Minimalna plata je 222 eura bez poreza i odbitaka. Pozivamo Monstat da za svaku opštinu na sjeveru Crne Gore posebno objavi koliko građana na sjeveru prima minimalac od 222 eura, jer prema našim saznanjima ona iznosi čak 60%, a preostalih 30 prima od 250 eura prema 350, a ostalih 10 primaju više od 350 eura. Dakle, nemoguće je da je prosječna plata, na primjer, u opštinama na sjeveru Crne Gore 2021. godine u prosjeku iznosila 500 eura i da je prosječna plata skoro ista kao u Podgorici“, rekao je Mekić.

Uporedite objekte

Uporedi