Obnova turizma u Crnoj Gori trajaće do pet godina

Obnova turizma u Crnoj Gori trajaće do pet godina

Prema riječima crnogorskog ekonomiste Miloša Vukovića, obnova turizma u zemlji i turističkog sektora u kvantitativnom i kvalitativnom smislu trajaće najmanje tri do pet godina.

Ove turističke godine u Crnoj Gori, zbog pandemije korona virusa, prihodi su skoro 90 odsto manji nego prošle godine.

Vuković procjenjuje da će prihod od turizma iduće godine biti između 30 i 50 posto u odnosu na prošlu godinu, jer sadašnje informacije govore da masovna vakcinacija neće biti završena tek krajem septembra.

Zemlja zavisna od turizma teško je pogođena ekonomskom krizom izazvanom pandemijom i predviđa se da će doživjeti najgori ekonomski pad u regionu, prema relevantnim organizacijama.

„Naročito su pogođeni sektor turizma i putovanja, koji čine lavovski dio crnogorske privrede“, rekao je Vuković.

Prema podacima Centralne banke (CBCG), od početka godine do kraja septembra prihod od stranih turista iznosio je 100 miliona eura, dok je u istom periodu prošle godine iznosio 978 miliona eura.

Koliko Crna Gora zavisi od turizma, najbolje govore podaci Svjetskog savjeta za putovanja i turizam (WTTC), na koje se poziva Vuković, a prema kojima doprinos ovog sektora privredi iznosi 32,1 odsto, odnosno 1,76 milijardi dolara.

Ista situacija je i sa ukupnim doprinosom turizma i putovanja zapošljavanju. Prema Vukovićevim riječima, 66,9 hiljada ljudi, ili 32,8 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori, zavisi od turizma, koji čini trećinu privrede zemlje.

Uporedite objekte

Uporedi