Kompanije iz Azerbejdžana su na prvom mjestu po investicijama u Crnoj Gori

Kompanije iz Azerbejdžana su na prvom mjestu po investicijama u Crnoj Gori

Najveći investitori u Crnoj Gori su kompanije iz Azerbejdžana, Kine i Rusije. Azerbejdžan je i dalje na prvom mjestu po investicijama u zemlji. Međutim, Centralna banka ne navodi ni cifru ni investitore iz ove zemlje, jer će se, kako objašnjavaju, time zadirati u sferu poslovne tajne.

Najveća azerbejdžanska investicija vezana je za izgradnju i upravljanje odmaralištem Porto Novi (Porto Novi) blizu Herceg Novi, u koji je do sada uloženo oko 700 miliona evra. Glavni investitor projekta je državna naftna kompanija Azerbejdžana SOCAR.

Na drugom mjestu su kompanije iz Kine sa ulaganjima u našu zemlju od skoro 71 milion eura. Podsjetimo, Kinezi su još ranije s ove pozicije istisnuli Ruse, koji su na kraju završili na drugom mjestu. Sada su Rusi na trećoj poziciji sa ulaganjem od 54 miliona eura i potisnuli su italijanske investitore koji su tu poziciju bili donedavno.

“Slijede investitori iz Švajcarske sa 48,3 miliona evra, Italije - 44 miliona, Sjedinjenih Država - 24,5 miliona, Ujedinjenih Arapskih Emirata - 24,1 miliona evra, Nemačke - 22 miliona, Srbije - 18,7 miliona evra, Holandije - 17,4 miliona evra. eura. Ovo je saopšteno u Centralnoj banci, uz napomenu da je riječ o preliminarnim podacima.

Među "manjim" investicijama u zemlji su kompanije iz Turske sa 12,7 miliona, Velike Britanije - 11 miliona, Estonije - skoro 10 miliona, Austrije - 9 miliona, Slovenije - više od 8 miliona.

Priliv investicija u nekretnine iznosio je 85,5 miliona eura, što je takođe za 40,9 odsto manje. Ove godine, prema podacima Centralne banke, kupci nekretnina bili su uglavnom Rusi - svega 18 miliona, zatim Amerikanci - 9,4 miliona, Nemci - 9,3 miliona, Srbi - 8,3 miliona, Švajcarci - 6,8 miliona evra.

Na pitanje kakav odnos investitora očekuju u narednoj godini, s obzirom na pandemiju COVID-19 i smjenu vlasti u Crnoj Gori, iz Centralne banke su odgovorili da će zemlja i u novoj godini ostati atraktivno mjesto za ulaganja.

Uporedite objekte

Uporedi