5 zanimljivosti o Kotoru

5 zanimljivosti o Kotoru

Da li je tačno da se Kotor smatra gradom mačaka, psihopata i karnevalskih festivala? U našem izboru neobičnih činjenica o Kotoru, reći ćemo vam nešto više o tome.

Činjenica 1.

Kotor se zaista smatra gradom mačaka. Usput, konsonancija se dogodila slučajno. Mačke se u Crnoj Gori zovu „mate“, a one se odazivaju na „mats-mat“ ili na kobasicu koja im se pruža. Kako god bilo, u gradu postoji trg mačaka, gdje se obično može vidjeti mnogo ovih životinja.

Činjenica 2.

Krajem jula - početkom avgusta u Kotoru se održava praznik pod nazivom "Kotorski međunarodni ljetni karneval" ili "Bokelska noć". Za nekoliko dana grad se pretvara u svojevrsni venecijanski karneval. Predstave, predstave i kostimirane parade ne prestaju ni na minut. U ovo doba, čak i noću, potpuno je nemoguće zaspati. Festival svake godine posjeti oko 30 turista.

Činjenica 3.

Većina kotorskih suvenirnica, ribljih restorana i kafića nalazi se upravo u starim zgradama. Podrazumijeva se da namještaj i interijeri maksimalno odgovaraju tom vremenu.

Činjenica 4.

Inače, u gradu se vrlo pomno prati čistoća. Ovdje se ulice peru šamponom dva puta dnevno. Ova tradicija se pojavila u srednjem vijeku, kada je grad više puta teško patio od kuge, a opstala je do danas. Kotor je zaista veoma čist.

Činjenica 5.

Grad je poznat i po tome što ima najluđih ljudi u cijeloj Crnoj Gori. Čini se da vruća klima, planine koje sa svih strana stišću Kotor, te skučene kamene ulice ne djeluju baš blagotvorno na psihu.

Pročitajte takođe

Wild Beauty Art Festival će biti održan na Žabljaku

Žabljak će biti domaćin Wild Beauty Ar…

11. avgusta 2019
Wild Beauty Art održaće se od 19. do 23. avgusta na obali Crnog jezera…
Pročitajte više
Samo 1% nekretnina u Crnoj Gori legalizovano je ove godine

Samo 1% nekretnina u Crnoj Gori je…

20. oktobra 2019
Od 15. jula prošle godine, kada je istekao rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nepokretnosti, odobrenje je dobio [...]
Pročitajte više
Više članaka

Prethodne vijesti

Šta vidjeti u Budvi

Uporedite objekte

Uporedi