Uskrs 2023. u Crnoj Gori: kako ga proslavljaju meštani

Uskrs u Crnoj Gori: tradicija

Uskrs (na crnogorskom - Vaskrs ili Uskrs) je jedan od glavnih praznika za hrišćane. U Crnoj Gori je ovaj dan posebno svečan i svijetao. Uoči praznika želim da govorim o tradiciji i karakteristikama proslave Vaskrsa u Crnoj Gori.

Hristos Vaskrse!

Po danu Uskrs U Crnoj Gori je uobičajeno da se razmjenjuju tradicionalne želje: ljudi jedni drugima govore „Hristos Voskrese!“ (Christos Vascrese!, a kao odgovor čuju - "Uistinu uskrsnuo!" (Vaistinu se voskrese!). Druga opcija je izraz "Sretan Uskrs" (Sretan Usrks). U Crnoj Gori je takođe običaj da jedni drugima požele zdravlje, sreću i blagostanje.

Glavni znak praznika je nama već poznata tradicija - bojanje jaja. U Crnoj Gori jaja se farbaju u crveno, što simbolizuje krv Hristovu. Zajedno sa farbanim jajima peku se uskršnji kolač - slatki kolač u obliku kruga ili kocke premazani glazurom od jaja. Vrijedi napomenuti da lokalni uskršnji kolači ne sadrže grožđice i orašaste plodove. Umjesto toga, posipaju se kandiranim voćem, suvim kajsijama ili drugim sušenim voćem.

U mnogim porodicama jaja se farbaju u jarke boje, koristeći razne prirodne boje, poput ljuske luka, cvekle ili začinskog bilja. Lijepo ukrašena jaja potom se stavljaju na uskršnji sto, gdje postaju simbol obnove i uskrsnuća.

Bogosluženje u crkvama

Na Uskrs se služe bogosluženja u crkvama. Konkretno, u glavnom gradu Crne Gore - Podgorici - organizuje se velika svečana manifestacija. obožavanje, koji okuplja brojne župljane. Neki parohijani nose svoja uskršnja jaja u crkvu da ih blagoslove tokom službe.

Nakon službe počinje prava gozba. Svi stanovnici Crne Gore se okupljaju za trpezom, razmjenjuju uskršnja jaja i jedni drugima služe uskršnje kolače. Obično je ovaj svečani stol ukrašen zelenilom i cvijećem, kao i prekrasnim stolnjacima i posuđem.

Tradicije vezane za Uskrs u Crnoj Gori

Još jedna tradicija vezana za Uskrs u Crnoj Gori je borba jajima. Kao i kod nas, svi gosti i članovi porodice se takmiče čije je jaje najjače.

Osim toga, na ovaj dan mnogi stanovnici Crne Gore putuju širom zemlje da čestitaju rodbini i prijateljima praznik. Obično su na ovaj dan vrata svake kuće otvorena za goste i svi su pozvani na večeru.

Svečana večera obično uključuje jela od jagnjetine i jaja, kao i slatkiše i uskršnje kolače.

Pored okupljanja u kućnom krugu, na Uskrs se u Crnoj Gori održavaju i brojni društveni događaji. U gradovima i selima se organizuju praznični koncerti, sajmovi i festivali na kojima možete kušati nacionalna jela, slušati narodnu muziku i učestvovati u raznim igrama i zabavama.

Tako je Vaskrs u Crnoj Gori važan praznik koji se slavi sa velikom radošću i poštovanjem tradicije. Ovaj dan je simbol proljeća, obnove i uskrsnuća.

Uporedite objekte

Uporedi
Поиск
Ostale značajke