Karakter Crnogoraca, njihov izgled, narodne nošnje i igre

Karakter Crnogoraca, njihov izgled, narodne nošnje i igre

Ako idete u Crnu Goru, možete se opustiti: ovdje žive ljubazni, gostoljubivi i simpatični ljudi, koji jako vole turiste iz ZND.

Ukupan broj stanovnika Crne Gore je više od 650 hiljada ljudi, od čega su 43% Crnogorci, 32% Srbi, 8% Bosanci, preostalih 17% su Hrvati, Rusi, Albanci, Cigani.

Crnogorci su predusretljivi, druželjubivi, nevjerovatno gostoljubivi ljudi, ali su u isto vrijeme veoma samouvjereni, odlučni, uporni i direktni. Poštuju svoju zemlju i istoriju.

Lokalno stanovništvo je prilično društveno, mnogi poznaju ruski jezik. Gdje god da krenete putovati - ribolov, planinarenje, poljoprivreda itd. - ako vam zatreba bilo kakva usluga ili pomoć, lokalno stanovništvo će vas sigurno okružiti brigom i ponuditi vam najbolje.

Izgled Crnogoraca

Rast Crnogoraca je najveći u Evropi - više od 178 cm.

Obično imaju moćnu građu, veliku glavu i dug nos. Kosa: Tamno smeđa ili crna. Oči: zeleno-smeđe, smeđe ili crne. Nos: dinarski, konkavan, vrh je debeo i zakrivljen.

Narodne nošnje

Jedan od najpoznatijih primjeraka narodne nošnje je struktura. Ovo je poseban kariran koji mogu da nose i muškarci i žene. Muška ljetna odjeća uključuje: bijelu košulju, platneni prsluk (tsmadan), bijele platnene ili platnene pantalone do koljena, dugi svileni kaiš, kačket, vunene dokolenice uske i okruglu kapu (kapa).

Narodne nošnje Crne Gore. MDRealty

Zimi se odjeći dodaje platnena jakna (kaput), jakna od grubog sukna (gun) i vunena struktura. Ženska nošnja se sastoji od košulje u obliku tunike sa prorezom na prsima, a kragna i rukavi su izvezeni, pletenog vunenog sakoa, prsluka i suknje tamne boje (raša), haljine ili kecelje (pregača) i struktura vune.

Narodne nošnje i igre Crne Gore. MDRealty

Narodne pjesme i igre

Narodne pjesme i igre Tradicionalno, pjesme su praćene muzikom na harfi, a harfa pjeva ili čita priče o junacima i bitkama. Dance Kolo (što znači kolo) je masovni ples blizak ruskom kolo. Postoje brzi i spori tempo kolo.

Još jedan tradicionalni Oro ples. Mladići i djevojke u krugu počinju pjevati. Jedan od odvažnijih mladića ulazi u krug i počinje plesati, pretvarajući se da je orao. Uskoro će mu se pridružiti i djevojka. Obično mladi momci završavaju Oro formiranjem kruga na dva sprata, stojeći na ramenima svojih drugova.

Narodni plesovi Crne Gore. MD Realty

Priče Crne Gore

Među južnim Slovenima postoje bajke o divama, zmajevima, planinskim čarobnicama, krilatim konjima i začaranim predmetima. Puno smiješnih priča. Uvijek postoji šaljivdžija i pronalazač, osoba oštrog oka i oštrog jezika. Na primjer, čuveni Hoja Nasreddin, srednjoazijski mudrac, koji je prvo ušao u turske, a potom i južnoslovenske priče.

Pročitajte takođe

Na Žabljaku će biti izgrađen hotel sa pet zvjezdica

Na Žabljaku će biti izgrađen hotel sa pet zvjezdica

16. jul 2019
Hotel sa 100 kreveta gradiće konzorcijum CG Ski, koji je sa Vladom Crne Gore potpisao dugoročni ugovor o areni [...]
Pročitajte više
Cijena kvadratnog metra stambenog prostora u Crnoj Gori je 1365 eura

Cena kvadratnog metra stambenog prostora u Crnoj Gori…

22. novembra 2019
Prosečna cena kvadratnog metra nove zgrade u glavnom gradu bila je 1082 evra, u primorskom regionu 1365 evra, u [...]
Pročitajte više
Više članaka

Uporedite objekte

Uporedi