Crna Gora je postala dio programa Digitalna Evropa

Crna Gora postala dio "Digitalne Evrope"

Ministar javne uprave Marash Dukay potpisan u Briselu, sporazum između EU i Crne Gore o učešću naše zemlje u programu Digitalna Evropa („Digitalna Evropa“) za period 2021-2027.

Ministar Dukai je napomenuo da je potpisivanje Sporazuma između Evropska unija i Crne Gore i pristupanje Crne Gore programu Digitalna Evropa je važna prekretnica i važan korak na našem putu ka digitalnoj budućnosti i evropskim vrijednostima.
On je istakao da će Crna Gora uz podršku partnera iz Evropske unije ubrzati razvoj digitalne transformacije, unaprijediti elektronske usluge, unaprijediti metode za sprječavanje sajber napada i podstaći digitalno obrazovanje kako bi građanima i privredi obezbijedili savremene tehnologije.

Ulazak u program Digitalna Evropa, kako je napomenuo ministar, Crnoj Gori daje brojne prednosti.

“Kroz ulaganja, razmjenu znanja i iskustava sa članicama EU jačamo međunarodnu saradnju i digitalnu ekonomiju, podstičemo inovacije i konkurentnost”, rekao je Dukay.

U tom procesu, kako je istakao, ključnu ulogu imaju građani Crne Gore. „Vladine institucije, digitalna i inovacijska zajednica, kao i akademska i poslovna zajednica, istraživački centri i civilni sektor moći će imati direktnu korist“, rekao je Dukay.

Program Digitalna Evropa otvara vrata Crnoj Gori da učestvuje u projektima finansiranim u okviru programa u saradnji sa partnerima iz cijele EU, koristi rješenja razvijena u okviru programa i ide u korak sa digitalnim prioritetima EU. Ukupni troškovi ovog sedmogodišnjeg programa procjenjuju se na 7,5 milijardi eura.

Uporedite objekte

Uporedi