Britanski Daily Mail: Crna Gora je zvijezda u usponu na Mediteranu 2023

britanska dnevna pošta

Nedavno je britanski Daily Mail objavio članak novinara Nika Redmana u kojem detaljno opisuje sve svoje utiske o putovanju i opuštanju u Crnoj Gori. U materijalu pominje ekskluzivno ljetovalište Porto Montenegro, a posebno piše o hotelu Regent, govori o lokalnim restoranima i kuhinji, kao i nekoliko glavnih atrakcija u Crnoj Gori.

“Probudite se u mediteransko jutro i imate prekrasan pogled na jarbole jahte. Elegantne, metalik obojene superjahte čvrsto su zbijene, a njihovi trupovi odražavaju sunčano talasanje lučkih voda dok njihovi vlasnici izlaze i kupuju u lokalnim buticima.

Ali ovo nije Monte Karlo, već Crna Gora, mala država stisnuta između Hrvatske i Albanije, 550 milja istočno duž Jadrana od Italije. napisao Nick Redman za uticajne britanske novine Daily Mail.

“Na sjeveru se planine spuštaju do uvala nalik fjordovima nalik žadu, koji podsjećaju na Novi Zeland ili Norvešku. Na jugu široki plavi pijesak podsjeća na Tursku“, opisuje Redman oduševljen onim što je vidio tokom boravka u Crnoj Gori. Tekst nosi naslov „Daj Crnu Goru! Srednjovekovni gradovi i blistave marine, ova balkanska lepotica je zvezda u usponu na Mediteranu, što je odlična reklama za britansko tržište.

“Za one koji traže sunce, to je manje od tri sata leta od Gatvicka ili Manchestera na liniji Jet2, koja polazi dva puta sedmično do primorskog Tivta, a leti sljedećeg mjeseca”, prisjeća se autor.

Britanski Daily Mail o Crnoj Gori

“Zemlja je jedan od najboljih solarnih magneta u Južnoj Evropi i Regent Porto Montenegro, gdje sam boravio, dio je luksuzne stambene zgrade u blizini Tivta, u vlasništvu Dubai Investment Corporation“, piše autor teksta za Daily Mail i nastavlja:

„Strani novac privlači Crnu Goru kao pčele na med — Kina je čak dala kredit od milijardu dolara za kontroverzni novi autoput koji će je povezati sa susjednom Srbijom.

Regentove fasade boje breskve i veličanstvene kolonade podsjećaju na veličanstvene palače oko talijanskih jezera. Spavaće sobe nisu luksuzne, ali veoma udobne, a mnoge od njih sa balkona imaju prelep pogled na prelepi Bokokotorski zaliv. Doručci su elegantni, ležerni, a večera u restoranu Murano odlična, sa modernom mediteranskom kuhinjom, uključujući i nezaboravni tartar od palamide (palamida - strugotine od tune - prim. aut.).

Za cene hrane i pića u objektima marine nema zamerki: domaće flaširano pivo u hotelu košta 3,65 evra, pica od 8 evra u šik bučnom Roberto's Mare baru, a pasta i rižoto - 10 evra u Navale Kitchen & Bar.

40-minutna vožnja taksijem na jug do grada Budve sutra će vam omogućiti da vidite Crnu Goru u svoj njenoj ljepoti, sa blistavim plavim Jadranskim morem i šljunkovitim plažama s jedne strane i planinskim vrhovima s druge strane, još uvijek zatrpanim snijegom.

Sa starim kamenim stazama prošaranim lišajevima, crvenim krovovima i čvrstim crkvama, centar Budve podsjeća na srednjovjekovnu Mletačku Republiku koja je ovdje nekada vladala.

Još nekoliko koraka, kada skrenemo u mirne kutke, najavljuje se špica sezone koja će privući gomilu turista: natpisi koji reklamiraju Guinness pivo u 'English Pub The Prince', a na meniju palačinke Nutella.

Na sličnoj udaljenosti sjeverno od Porto Montenegra, grad Kotor koji je na listi svjetske baštine UNESCO-a bio je nekada pomorska baza, stisnuta između visokih vrhova i dubokog zaliva. Dok hodam, moram se podsjetiti da nisam u Italiji.

Smješten zapadno od obale, grad Perast nudi savršeno mjesto za ručak: elegantni restoran Conti, gdje specijaliteti uključuju Soprano Penne sa biftekom, vrganjima i bijelim tartufima.

Čamci plove do Gospe, otočića s prekrasnom crkvom s plavim kupolama oivičenom srebrnim zavjetnim prinosima koje su vekovima ostavili mornari koji su se bojali oluja.

Vinograd porodice Savina, smješten iznad Boke Kotorske, proizvodi neka od najboljih crnogorskih vina, a naša degustacija je vrhunac praznika, ispijajući čaše roze grenachea na terasi i grickajući bijeli sir.

Pogled na čemprese prema srebrnastom Jadranu. Pratnja je chardonnay, koji se ritmično puni uz pomoć male mašine u baru. Udišem i gutam magiju Mediterana."

Uporedite objekte

Uporedi