578 domaćinstava instaliralo je solarne elektrane

578 domaćinstava instaliralo je solarne elektrane

Do kraja prošle sedmice imalo je 578 domaćinstava solarne elektrane, u preduzećima - 67 panela, a ukupno 645, izvijestili u EPCG – Solar gradnja.

Osnovana prije godinu dana od strane Elektroprivrede (EPCG) za projekat instalacije solarnih panela, kompanija je saopštila da planira da završi projekat Solari 3000+ do početka sljedeće godine.

“Do danas je instalirano 578 solarnih elektrana u kućama i 67 u poslovnim prostorima. Većina instaliranih elektrana trenutno se nalazi u Nikšiću i Podgorici, a postavljene su iu drugim opštinama na sjeveru i jugu. Planirano je da svih tri hiljade panela bude postavljeno do početka, a najkasnije do sredine naredne godine, što će zavisiti od vremenskih uslova i drugih praktičnih faktora koji su presudni za brzinu ugradnje”, rekli su iz kompanije. na čelu sa Rankom Vuksanovićem.

Dodali su da je ukupni kapacitet instaliranih solarnih elektrana 5,6 megavata (MW), a ukupni kapacitet na kraju projekta biće 30 MW.

Povodom projekta Solari 10,000+, Solar gradnja je kazala da je Vladi dostavljena studija izvodljivosti i idejni koncept kako bi se obezbijedio novac za njegovu realizaciju kroz fondove Evropske unije (EU), dok se realizacija projekta očekuje sredinom ili krajem naredne godine.

U vijestima su predstavnici ove kompanije upitani da li je završena realizacija idejnog i tehničkog rješenja i studije izvodljivosti projekta Solari 5000+ i dokle je stigao proces dobijanja novca EU za projekat Solari 10000+.

“Provedba ovih aktivnosti još uvijek traje. Radujemo se brzom završetku projektne dokumentacije kako bismo započeli ove projekte”, kazali su iz EPCG.

Projekt 5000+ će prije kraja godine objaviti javni apel za građane i privredu, a realizacija će početi za nekoliko mjeseci. Na pitanje koliko su solarnih panela već kupili, iz kompanije su odgovorili da je sva potrebna oprema nabavljena za projekat 3000+, a za naredne projekte (5000+ i 10000+) postupak javne nabavke će biti pokrenut nakon kompletiranje potrebne projektne i administrativne dokumentacije.

Uporedite objekte

Uporedi