Crna Gora želi da ukine PDV na kupovinu solarnih panela

Crna Gora želi da ukine PDV na kupovinu solarnih panela

Crna Gora može slijediti primjer Hrvatske i otkazati porez dodanu vrijednost (PDV) solarnim panelima jer vlade u regionu sve više prepoznaju važnost krovnih solarnih elektrana kao odgovor na energetsku krizu.

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore saopštilo je da priprema novi set mjera za ublažavanje pritiska energetske krize u narednim mjesecima. Jedna od mjera koja će biti predložena ministru finansija Aleksandru Damjanoviču biće ukidanje PDV-a na solarne panele.

Prema rečima ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, ukidanje PDV-a na solarnu energiju ima za cilj brži prelazak na obnovljive izvore energije. Takođe će poboljšati dugoročnu sigurnost snabdijevanja i pomoći građanima i privredi u slučaju poremećaja na tržištu i niskog vodostaja u akumulacijama hidroelektrana.

Hrvatska vlada je prva u regiji ukinula PDV na solarne panele kako bi ubrzala energetski prijelaz i osigurala opskrbu električnom energijom. Ministarstvo Crne Gore u svom saopštenju podsjeća na ovaj korak svojih susjeda.

U Hrvatskoj je PDV na solarne panele 25 odsto, dok je u Crnoj Gori stopa PDV-a 21 odsto.

Uporedite objekte

Uporedi