Rusi i Ukrajinci osnovali su više od 1200 kompanija u Crnoj Gori

Rusi i Ukrajinci osnovali su više od 1200 kompanija u Crnoj Gori

Rusi i Ukrajinci pozitivno utiču na jačanje prihodnog dijela budžeta Crne Gore

Ministarstvo finansija prijavljenoda su rast privatne potrošnje i ostvareni rezultati u turizmu doveli do značajnog povećanja prihoda države po osnovu PDV-a, koji su u periodu od januara do septembra veći za 171,6 miliona eura ili 34,8% u odnosu na isti period 2021. godine, tj. 127,7 miliona eura ili 23,8% u odnosu na planirane prihode.

“Ako se ima u vidu da je ukupni privredni rast vođen, između ostalog, domaćom potražnjom, privatnom potrošnjom i investicijama, postaje jasno da je povećanje prisustva stranih državljana pozitivan signal za jačanje prihodovne strane budžeta. “, napominju iz ministarstva.

To je nedavno saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova privremeni ili stalni boravak u Crnoj Gori odobreno malo više 13 ruskih državljanai Ukrajinci skoro 11 ljudi.

Od početka rata u Ukrajini, do kraja februara, za boravak do 90 dana u Crnoj Gori prijavilo se 112 državljana Rusije i 755 Ukrajinaca.

"Od početka rata u Ukrajini, od 24. februara do 10. oktobra ove godine, u Crnu Goru je ušlo 119 državljana Ruske Federacije, dok je na izlazu registrovano 619 lica", saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo finansija ističe da smo svjedoci da se, uprkos krizi izazvanoj ratom u Ukrajini, crnogorska privreda snažno oporavlja u odnosu na nivo prije pandemije i bilježi dinamičan rast, koji je u drugom kvartalu ove godine iznosio 12,7 %, što ga čini zvanično najvišom u Evropi. Prema njihovim riječima, rast iznad očekivanja, uz povoljne makroekonomske pokazatelje, pozitivno ocjenjuju relevantne međunarodne organizacije, koje su svoje prognoze rasta za Crnu Goru revidirali naviše za tekuću godinu.

“Pored značajnog povećanja uvoza i zabilježene inflacije u ovom periodu, nema sumnje da je povećanje broja stranih državljana koji su dobili dozvolu boravka u Crnoj Gori zbog rata u Ukrajini, zbog povećane privatne potrošnje, takođe doprinijelo većim prihodima. Dakle, jasno je da je povećanje priliva stranih državljana uzrokovano ratom u Ukrajini doprinijelo pozitivnim trendovima i, kako navode u Vladi, prvenstveno odrazilo snažniju privatnu potrošnju i pozitivne rezultate u turizmu, trgovini i srodnim djelatnostima, jer su Pomenuto, pojedinci su svoj kapital preneli u našu zemlju i postepeno kreću u privatni biznis i iskazuju interesovanje za dalja ulaganja. U narednom periodu mogu se očekivati ​​dodatne pogodnosti u smislu otvaranja novih radnih mjesta i povećanja prihoda za sve kategorije poreza”, navodi se u odgovoru Ministarstva.

Visoko cijeneći veliko interesovanje i ozbiljnost za rad novoformiranih preduzeća, Vlada i Ministarstvo finansija razvijaju set mjera kojima se u različitim oblastima stvaraju uslovi za olakšavanje građansko-pravnog statusa rezidenata u cilju obezbjeđenja sa optimalnim uslovima za život i rad, što bi istovremeno stvaralo nove vrijednosti, kako za njihovo poslovanje, tako i za ukupnu ekonomsku sliku Crne Gore.

“Potvrda da ovakve mjere daju rezultate je upravo povećanje broja stranih državljana koji započinju i uspješno razvijaju svoj biznis u poslovnom okruženju Crne Gore. Dakle, na snažan priliv nerezidenata utiče i snažan rast novoosnovanih kompanija, koji je, prema nezvaničnim podacima, za više od 40% veći nego prošle godine, s velikim procentom kompanija koje su osnovali strani državljani”, saopštilo je ministarstvo.

„Ohrabruje i vrsta aktivnosti novostvorenih kompanija, od kojih veliki broj pripada IT sektoru, što bi potencijalno moglo uticati na restrukturiranje crnogorske privrede i brži prelazak na visoko konkurentnu privredu i podstaći trendove digitalizacije u privatnog sektora. Pored toga, finansijski uticaj priliva nerezidenata izražava se u povećanju aktivnosti na tržištu nekretnina, snažnom prilivu stranih direktnih investicija i ekspanziji bankarskog sektora zbog jačanja domaće tražnje. Dosadašnji trendovi u 2022. godini pokazuju da su rizici od uticaja rata u Ukrajini na Crnu Goru u kratkoročnom periodu ublaženi, a izgledi za naredni period ostaju veoma neizvjesni zbog daljih izazova geopolitičke situacije, koja zajedno uz domaće faktore, mogao bi usporiti planirani privredni rast”, — napominju u Ministarstvu finansija.

Rusi i Ukrajinci osnovali su više od 1200 kompanija.

Poreska uprava i uprava carina saopštila je da je od 1. februara do 9. juna u Crnoj Gori registrovano 1100 preduzeća čiji su osnivači fizička lica iz Rusije. Od toga se 229 kompanija bavi računarskim programiranjem, 81 kompanija se bavi obradom podataka, hostingom aplikacija i uslugama aplikacija. Na trećem mjestu su konsultantske djelatnosti vezane za poslovni i ostali menadžment (65 kompanija) i konsultantske djelatnosti u oblasti informacionih tehnologija (63 kompanije).

U istom periodu registrovane su i osnovane 104 kompanije od strane fizičkih lica iz Ukrajine, a najzastupljeniji vid delatnosti je računarsko programiranje, koje se bavi 13 ovih kompanija.

Prema ovim podacima, za građane obje zemlje pogođene ratnim strahotama, Crna Gora prednjači u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Uporedite objekte

Uporedi