U Crnoj Gori je zbog kovida ponovo uveden režim maski u prodavnicama i apotekama

U Crnoj Gori je zbog kovida ponovo uveden režim maski u prodavnicama i apotekama

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galich proglašenda će u narednih 14 dana, od 29. jula do 12. avgusta, raditi maskni režim. Nove mjere podrazumijevaju obavezno nošenje maski u svim javnim upravama i javnim ustanovama: trgovinama, apotekama, benzinskim pumpama itd.

Ranije je bilo preporučeno nošenje maski na aerodromima i zgradama željezničkih i autobuskih stanica. Sada je ovo obavezan uslov.

Vlasti su takve mjere poduzele zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom. Tokom dana otkrivena su 944 nova slučaja. U zemlji je trenutno 6398 aktivnih slučajeva.

Ukoliko navedene mjere ne dovedu do poboljšanja epidemiološke situacije u narednom periodu i nastavi trend rasta stope morbiditeta i mortaliteta uz povećanje broja zahtjeva za hospitalizaciju, Galich upozorava da će obavezno nošenje zaštitnih maski biti obavezno. u svim zatvorenim prostorima.

Virus je zarazniji, ali sa blažim simptomima i blažom kliničkom slikom. Ipak, direktor Zavoda za javno zdravlje poziva građane vakcinisati se i revakcinisati. Prema njegovim riječima, od ukupnog broja umrlih od pandemije, 72 posto nije vakcinisano.

Uporedite objekte

Uporedi