Postojeće epidemiološke mjere u Crnoj Gori su produžene

Postojeće epidemiološke mjere u Crnoj Gori su produžene

Trenutni epidemiološki mjere u Crnoj Gori važiće naredne dvije sedmice, rekao je na konferenciji za novinare direktor Instituta za javno zdravlje dr Igor Galič.

“Sada ne razmišljamo o zatvaranju Crne Gore za turiste, ali pratimo situaciju i mjere će se shodno tome prilagođavati. Konkretno, sadašnje mjere će nastaviti da važe u naredne dvije sedmice”, rekao je Galich.

Aktuelne epidemiološke mjere u Crnoj Gori:

- unutrašnje maske
- posjećivanje diskoteka, noćnih klubova i zatvorenih restorana moguće je samo uz potvrdu o vakcinaciji, PCR test ili potvrdu o bolesti koja nije starija od 180 dana.

Za ulazak u Crnu Goru potrebno je da obezbedite jedan od sledećih dokumenata:

– Potvrda o vakcinaciji, najmanje 14 dana nakon druge injekcije
– Negativan PCR test star manje od 72 sata ili pozitivan PCR test napravljen prije najmanje 14 i ne više od 180 dana
– Brzi test na antigen ne stariji od 48 sati

Djeca mlađa od 18 godina ne moraju ispuniti gore navedeno uvjetima.

Trenutne stope incidencije

U bolnicama u Crnoj Gori nalaze se 354 pacijenta zbog infekcije Covid-19 ili njenih posljedica. To je za oko osam odsto manje nego dvije sedmice ranije, kazala je direktorka Kliničkog centra Crne Gore Lilyana Radulović.

“Najveći broj pacijenata je u našem Kliničkom centru. Trenutno liječimo 126 pacijenata. Osamdeset posto njih nije vakcinisano. Podaci naše bolnice potvrđuju sva svetska naučna istraživanja koja pokazuju da imunizacija u većini slučajeva štiti od razvoja najtežih kliničkih slika”, rekao je Radulović.

U Crnoj Gori trenutno postoji više od 375 hiljada doza vakcina. Od toga: Sinopharm - oko 250 hiljada, Pfizer - više od 80 hiljada, Sputnjik V - 40 hiljada i Astrazeneka - oko pet hiljada.

Uporedite objekte

Uporedi