5000 eura za kupovinu električnog automobila - nove subvencije

Nove subvencije: 5000 € za kupovinu električnog automobila

Crnogorski fond za zaštitu životne sredine nudi građanima i preduzećima još tri subvencije u iznosu od pet hiljada evra za kupovinu električni automobil.

“U okviru javnog konkursa za nabavku električnih i hibridnih vozila potpisani su ugovori o subvenciji sa 20 korisnika za kupovinu hibridnih vozila, a sa sedam korisnika potpisan je ugovor o grantu za kupovinu električnih vozila”, navodi se u saopštenju. izjava.

U okviru ovog javnog poziva, objavljenog krajem januara ove godine, Eko-fondacija je obezbijedila grantove u iznosu od 100 eura.

“Od toga je 50 hiljada eura izdvojeno za subvencionisanje kupovine hibrida, a 50 hiljada eura za subvencionisanje kupovine električnih vozila. Eko-fond je subvencionisao kupovinu hibridnog automobila u iznosu od 2,5 hiljada evra, a subvencija za kupovinu električnog automobila je pet hiljada evra”, saopšteno je iz Eko-fonda.

Ciljevi subvencija za kupovinu električnih vozila

Svrha javnog poziva je, kako se dodaje, da se direktno podstakne sticanje ekološki prihvatljivog vida saobraćaja u sklopu provođenja mjera za poboljšanje kvaliteta vazduha i životne sredine.

„U cilju očuvanja, upravljanja, zaštite i unapređenja životne sredine, povećanja energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora i energije, važno je podsticati kupovinu ekološki prihvatljivih vozila.

„Sufinansiranjem nabavke električnih i hibridnih vozila direktno ćemo uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i na smanjenje izvora zagađenja vazduha, odnosno na smanjenje emisije gasova staklene bašte iz drumskog saobraćaja u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Fizička lica imaju pravo na subvenciju za kupovinu jednog automobila, dok preduzeća i preduzetnici ne mogu kupiti više od dva.

Uporedite objekte

Uporedi