Najveća američka investicija do sada: nova ambasada u Podgorici

Ambasada SAD u Podgorici započela je izgradnju novog kompleksa ambasade vrijednog 296 miliona dolara koji bi trebao biti završen 2025. godine.

Ambasada SAD u Podgorici započela je izgradnju novog kompleksa ambasade vrijednog 296 miliona dolara koji bi trebao biti završen 2025. godine. Ovo je najavljeno je 20. septembra tokom prezentacije ovog projekta, koji je ubjedljivo najveća američka investicija u Crnoj Gori.

"Kao prijatelji, partneri i saveznici, izgradnja novog kompleksa američke ambasade svjedoči o snazi ​​i važnosti našeg bilateralnog odnosa", rekao je ambasador. США u Crnoj Gori, Judy Rising Reinke na predstavljanju projekta.

Državni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Ljubomir Mišurović pohvalio je novu zgradu ambasade kao još jednu potvrdu strateškog prisustva najjačeg NATO saveznika u Crnoj Gori, podsjetivši na Prvi ekonomski dijalog Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, održan 16. septembra. "kao dodatni podsticaj zajedničkoj ekonomskoj saradnji i dobroj dinamici bilateralnih odnosa uopšte".

Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković podsjetio je da su prvi diplomatski odnosi Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država uspostavljeni 1905. godine, od kada su, prema njegovim riječima, dvije zemlje bile i ostale iskreni prijatelji.

Na predstavljanju zgrade buduće nove američke ambasade u Podorici rečeno je da će u njenu izgradnju biti uključeno oko 380 radnika iz Amerike, Crne Gore i građana trećih zemalja.

Sjedinjene Američke Države su zvanično prisutne u Crnoj Gori od 2002. godine, kada je otvorena zgrada Misije SAD u Podgorici, a imale su status konzulata do 2006. godine, kada je nakon referenduma o nezavisnosti pretvorena u ambasadu.

Uporedite objekte

Uporedi