Prognoze Evropske komisije: Najbrže će se oporaviti crnogorska ekonomija

Prognoze Evropske komisije za region: Najbrže će se oporaviti crnogorska ekonomija

Evropska komisija objavila je proljetne prognoze ekonomskog rasta u Evropskoj uniji i zemljama članicama, uključujući Crnu Goru.

Prema prognozama Brisela, crnogorski BDP će brže se oporaviti ove i naredne godine u poređenju sa zemljama u regionu. Očekuje se da će se ove godine oporaviti za 7,1 posto nakon pada za više od 15 posto prošle godine. Evropska komisija očekuje da će se crnogorska ekonomija oporaviti od pandemije naredne godine, 2022. godine, na talasu rasta potrošnje i investicija, i da će rasti za još 6,5 odsto.

“Crna Gora je doživjela veoma duboku recesiju 2020. godine zbog COVID-19 šteti ekonomijiovisni o turizmu, slabeći i vanjsku i domaću potražnju. U 2021. godini predviđa se djelimični oporavak turizma i investicija”, navodi se u dokumentu Evropske komisije.

Brisel je optimističan u pogledu ekonomskog oporavka u cijelom regionu i očekuje snažan rast u svim zemljama.

„Predviđa se da će se srpska privreda snažno oporaviti 2021. godine, premašivši nivoe pre krize, uglavnom zahvaljujući investicijama i privatnoj potrošnji“, navodi se u prognozi zemlje.

Brisel je povećao i prognozu ekonomskog rasta Slovenije u ovoj godini. Nakon prošlogodišnjeg pada BDP-a od 5,5 posto, predviđa se njegov rast od 4,9 posto ove godine i 2022 posto u 5,1., čime će se rast vratiti na nivo prije krize. Prema podacima Komisije, rast će prvenstveno biti vođen domaćom potrošnjom.

Europska komisija je malo snizila procjenu rasta hrvatskog gospodarstva za ovu godinu na 5 posto, ali i značajno povećala procjenu za iduću godinu na 6,1 posto, kada hrvatski BDP poraste iznad razine prije krize uzrokovane pandemijom koronavirusa i među najbrže rastuće u EU.

Makedonska privreda ove godine će rasti za 3,7%, a za narednu godinu predviđa se slična stopa rasta BDP-a od 3,8%.

Evropska komisija predviđa da će nakon "šoka istorijskih razmjera" izazvanog pandemijom COVID-19, ekonomija EU rasti za 4,2 posto u 2021. ili 4,4 posto u 2022. godini. Za zemlje eurozone predviđa se rast od 4,3 odnosno 4,4 posto u naredne dvije godine.

“Evropska ekonomija će ove i sljedeće godine pokazati snažan rast, veći od očekivanog. To će biti olakšano ubrzanom vakcinacijom, koja će u drugoj polovini 2021. godine dovesti do popuštanja restriktivnih mjera, kao i korištenja evropskih paketa za oporavak privrede“, – rekao je komesar u ekonomiji Paolo Gentiloni.

Uporedite objekte

Uporedi