Besplatan PCR test za turiste i ostalih 5 razloga za posjetu Crnoj Gori

Besplatan PCR test za turiste i još 5 razloga za posjetu Crnoj Gori

Ministarstvo zdravlja Crne Gore saopštilo je da će od 13 PCR testovi će biti besplatni za sve turiste i turiste kojima je ovaj test potreban za povratak u svoje zemlje.

Pored toga, ministarka zdravlja Crne Gore Elena Borovinić Bojović je dodala da će država obezbijediti bolničko liječenje za sve turistekoji se tokom boravka u Crnoj Gori zaraze virusom korona ili obole od COVID-19.

Još jedan prijatan bonus za turiste i stanovnike Crne Gore bila je odluka da se ukidanje policijskog časa, koji je ranije radio od ponoći do 5 sati ujutro. Time je napravljen korak ka potpunom ukidanju epidemioloških mjera.

Sa novim rješenjem sva ograničenja su uklonjena za kretanje između opština. Do sada je to bilo zabranjeno vikendom. Živa muzika je sada dozvoljena i na terasama kafića od 19 do 00 sata, dok ostale obaveze nošenja maski na otvorenom i u zatvorenom i zabrana okupljanja ostaju na snazi.

Crna Gora je u prva tri mjeseca 2021. godine bila na vrhu ljestvice zemalja svijeta po broju aktivnih slučajeva zaraze virusom korona. Međutim, zahvaljujući uvođenju strogih epidemioloških mjera sredinom marta, koje su podrazumijevale zatvaranje obrazovnih ustanova, restorana, teretana, fitnes centara i trgovačkih centara, broj aktivnih slučajeva zaraze smanjen je sa maksimalno 10 hiljada pacijenata na hiljadu i po. Broj zaraženih drugu sedmicu zaredom manji je od stotinu ljudi dnevno.

Pravila za ulazak u Crnu Goru

Državljani Crne Gore i turisti iz Rusije, Bjelorusija i Ukrajini je dozvoljen ulazak u Crnu Goru bez PCR testa na koronavirus, kao i pozitivan test na IgG antitijela ili potvrdu o vakcinaciji. 

Ova pravila važe i za putnike iz Srbije, Kosova, Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Važno: neke aviokompanije zahtijevaju PCR test da bi se ukrcale u avion. Za detalje provjerite kod svog turoperatora ili avio-kompanije.

Ostalim građanima koji ulaze u Crnu Goru je dozvoljen ulazak ako imaju PCR test ne stariji od 48 sati, ili sa pozitivnim testom na IgG antitela ne starijim od 30 dana, ili uz dokaz da su vakcinisani drugom dozom najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru.

Podsjećamo i da državljani Ruske Federacije mogu ući, preći teritoriju i boraviti u Crnoj Gori bez vize od 1. aprila do 31. oktobra ove godine do 90 dana u periodu od 180 dana, računajući od dana prvog ulaska sa važećom putnom ispravom.

Za državljane Bjelorusije, Jermenije, Kazahstana boravak bez vize je ograničen na 30 dana u istom periodu.

Za građane Ukrajine ovo pravilo (90 dana u periodu od 180 dana) važi tokom cijele godine.

Kako doći do Crne Gore

Turisti najčešće dolaze iz Belorusije, Ukrajine ili sa presedanjem u Beogradu (Srbija).

Leti iz Bjelorusije charter Minsk - Tivat. Od 9. maja - svake nedjelje, počevši od kraja maja, očekuju se dodatni letovi. Prilikom sadnje nije potreban PCR test.

Leti iz Ukrajine skyup za Tivat iz Kijeva srijedom, iz Odese - utorkom i subotom, iz Lavova i Zaporožja - srijedom i subotom, iz Harkova - srijedom, subotom i nedjeljom.

Trenutno nema direktnih letova iz Rusije. Dogovor o međusobnom obnavljanju vazdušnog saobraćaja između Rusije i Crne Gore još nije postignut, bordovi se mogu slati samo u statusu kargo-putničkog, a turoperatori ne mogu ovaj prevoz uključiti u paket aranžmane.

Uporedite objekte

Uporedi