12 razloga da posjetite Crnu Goru

Kina će izdvojiti 7 miliona eura za rekonstrukciju najljepšeg mosta u Crnoj Gori

Rossijskaâ gazeta po narudžbini turističke organizacije Montenegro Travel objavio je članak u kojem se navodi 12 (i više) razloga za posjetu Crnoj Gori.

Od crnogorskih brda do prelijepe jadranske obale, prostiru se rezervati prirode i pet nacionalnih parkova, pećina i kanjona, 117 plaža na obali dužine preko 180 milja. Dodajte ovome i odziv lokalnog stanovništva i tradicionalno gostoprimstvo.

Evo 12 mjesta koja morate posjetiti:

1. Budva - jedno od najstarijih naselja na jadranskoj obali i turistička prijestonica Crne Gore. Prekrasne plaže, vrhunska kuhinja, razni događaji i još mnogo toga privlače veliki broj turista u ovaj grad. Stari grad je jedno od najstarijih naselja na Jadranu, prije više od dvije i pol tisuće godina bio je poznat kao „grad Ilirije“. Prilikom posjete Budvanskoj rivijeri nemoguće ju je propustiti. Tokom ljetne sezone, Budva je domaćin mnogih kulturnih događaja, uključujući festivale na otvorenom, koncerte i performanse.

2. Vila Sveti Stefan je malo poluostrvo koje se nalazi samo 6 kilometara jugoistočno od Budve. Nekada utvrđeno ribarsko selo povezano sa kopnom uskom prevlakom, danas se u njemu nalazi luksuzno letovalište Aman Sveti Stefan sa pet zvezdica, jedno od najekskluzivnijih letovališta na Mediteranu.

Sveti Stefan

3. Istorijski dio grada Kotora, u prošlosti - biseri Mletačke Republike, uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Stari grad (Stari Grad) i srednjovjekovni Trg od Oružja u Kotoru privlače turiste iz cijelog svijeta. Savladavanje 1300 stepenica (500 metara) i penjanje do tvrđave na brdu Sveti Jovan isplati se za panoramski pogled na Bokokotorski zaliv - najjužniji u Evropi. Jedna od glavnih atrakcija Crne Gore ima oblik leptira, nazivaju je „mladom Jadranskog mora“. Kotor, Herceg Novi i Tivat su glavni gradovi, ali prelijepa mala sela nisu ništa manje za pamćenje.

3 Kotorski zaliv 850

4. Najveći na Balkanskom poluostrvu Skadarsko jezero nalazi se između mora i planina u istoimenom nacionalnom parku. Smaragdno zeleno jezero pravi je raj za ljubitelje ptica: ima ih više od 280 vrsta, a ovo je jedino mjesto u južnoj Evropi gdje žive pelikani.

4.Skadarsko jezero 850

5. Nacionalni park Durmitor je pod zaštitom UNESCO-a i poznat je po svojim visokim vrhovima, crnim borovima, planinskim pašnjacima i glacijalnim jezerima. Ovdje se nalazi kanjon rijeke Tare i Đurđevičev most na nadmorskoj visini od 170 metara - arhitektonsko remek-djelo izgrađeno prije početka Drugog svjetskog rata. U durmitorskom parku posetioce privlače divlja priroda i Crno jezero - ljubitelji šetnje i planinarenja rado dolaze ovde, a ovo je i poznato skijalište.

5.Durmitor 850

6. Klisura rijeke Tare u Nacionalnom parku Durmitor sa dubinom većom od 1300 metara - najdužem i najdubljem u Evropi, drugi je nakon Velikog kanjona u SAD. Uzburkana rijeka Tara, poznata kao „suza Evrope“, popularna je među ljubiteljima raftinga i okružena je šumama, alpskim livadama i vrhovima visokim preko 2000 metara.

6. Tara Durmitor 850

7. U muzejima i manastirima grad Cetinje - istorijska prestonica Crne Gore - vidi se Desnica Jovana Krstitelja, čestice Životvornog Krsta Gospodnjeg i Filermska ikona Bogorodice.

7. Cetinjski manastir 850

8. Nedaleko od grada Nikšića nalazi se manastir Ostrog, uklesan u strmoj stijeni iznad Zetske ravnice. Osnovan u XNUMX. vijeku od strane Vasilija Ostrožskog, ovaj manastir je jedno od najpoznatijih hodočasničkih mjesta u Crnoj Gori.

8. Manastir Ostrog 850

9. U najsjevernijem gradu Crne Gore, Pljevljima, poznatom Husein-pašina džamija je odličan primjer islamske arhitekture. Bogato ukrašena džamija sa najvišom munarom na Balkanu sagrađena je u XNUMX. vijeku. Obimna zbirka džamije sadrži rukopis Kur'ana na arapskom jeziku, za koji se pretpostavlja da datira iz XNUMX. stoljeća.

10. Na najjužnijoj tački Crne Gore je Ada Bojana - živopisno ostrvo od 2 kvadratne milje, koje se smatra blagom crnogorskog primorja. Ostrvo se nalazi na mjestu ulaska rijeke Bojane u Jadransko more. Mnogo je restorana u kojima možete probati najbolju morsku hranu na Balkanu.

11. Primorski grad Bar je dom Palata kralja Nikole Isagrađena 1885. Bar je takođe poznat po svojih 100 stabala maslina, od kojih su mnoga stara preko hiljadu godina. Ovdje se nalazi najstarija maslina u Evropi - stara je oko 2000 godina.

11. Bar dvorec korolja 850

12. Put kroz Nacionalni park Lovćen vodi do jednog od najneverovatnijih mesta u zemlji. Ovdje, savladavši 461 stepenicu, možete se popeti na vrh Jezersky Verkh, gdje je 1974. mauzolej crnogorskog vladara i pjesnika Petra II Petroviča Negoša. Ulaz u kapelu "čuvaju" dvije visoke mramorne statue.

12. Njegov mauzolej Lovćen 850

I još nekoliko razloga...

• Najduža pješčana plaža na jadranskoj obali, Velika PlaŽa, koja se proteže preko 13 kilometara, nalazi se južno od Ulcinja.

• Stari grad Ulcinj je star preko 2500 godina, a njegova barokna i renesansna arhitektura odražava karakteristike mnogih kultura i civilizacija.

• Pet nacionalnih parkova Crne Gore - Durmitor, Lovćen, Biogradska Gora, Skadarsko jezero i Prokletije - prostiru se na površini od oko 1100 kvadratnih metara.

• Nacionalni park Biogradska gora sadrži jednu od posljednjih djevičanskih šuma u Evropi (1600 hektara) sa raznolikom florom i faunom.

• Prva štampana knjiga u južnoslovenskim zemljama, Cetinjski osmoglasnik, štampana je na Cetinju 1493. godine.

• Najviši željeznički most u Europi, vijadukt Mala Rijeka, visok 198 metara i dugačak 498 metara, dio je impresivne planinske željeznice s brojnim tunelima i mostovima.

• Rijeka Bojana teče u dva smjera odjednom.

Uporedite objekte

Uporedi