Aktuelne epidemiološke mjere u Crnoj Gori

Aktuelne epidemiološke mjere u Crnoj Gori

Epidemiološke mjere su pooštrene u Bijelom Polju, Mojkovcu i Nikšiću, a relaksirane u Budvi i Tivtu. O tome proglašen na današnjoj konferenciji za novinare državni sekretar Ministarstva zdravlja Borko Baić. Nove mjere će stupiti na snagu od 18. do 24. marta.

Epidemiolog iz Instituta za javno zdravlje Marija Božović objasnila je da zabrana ulaska i izlaska, koja važi za stanovnike Podgorice, Cetinja, Budve, Tivta, Nikšića, Plužina, Herceg Novog, Ulcinja, Bara, Kotora i Pljevalja, važi i za opštine. Bijelog Polja i Mojkovca.

Aktuelne epidemiološke mjere:

  1. Radno vreme restorana, kafića i prodavnica je od 7:00 do 20:00 časova.
  2. Policijski čas od 21:00 do 5:00. Izuzetak je šetnja kućnih ljubimaca, ali ne više od 60 minuta dnevno.
  3. Zabranjeno je napuštanje sledećih opština: Budva, Tivat, Podgorica, Cetinje, Ulcinj, Herceg Novi, Nikšić, Plužine, Kotor, Pljevlja, Ulcinj, Bar, Bijelo Pole. 
  4. Zabranjeni su izleti, živa muzika, dečije igraonice, panoramski točkovi i zabavni parkovi.
  5. Škole rade online, predškolske ustanove su zatvorene.
  6. Nošenje maski na otvorenom i u zatvorenom prostoru je obavezno. 

važno: Za Herceg Novi, Ulcinj i Nikšić zabranjeni su restorani, kafići, tržni centri, neprehrambene prodavnice, frizerski i kozmetički saloni, teretane i bioskopi.

Pravila za ulazak u Crnu Goru

Ulazak u Crnu Goru je dozvoljen ako postoji PCR test ne stariji od 48 sati, ili sa pozitivnim testom na IgG antitijela ne starijim od 30 dana, ili uz dokaz o vakcinaciji drugom dozom najmanje sedam dana prije ulaska u Crnu Goru. Ova pravila ne važe za putnike iz Srbije, Kosova, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije.

Tokom proteklog dana registrovana su 553 nova slučaja zaraze korona virusom. Oporavio se 651 pacijent. Umrlo je 18 osoba, od kojih je najmlađa imala 55, a najstarija 90 godina. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva COVID-19 u Crnoj Gori je 8, što je 581 slučaja na 1 stanovnika.

Vakcinisano je 5 građana.

Uporedite objekte

Uporedi