Izgradnja biciklističkih staza u Podgorici

Izgradnja biciklističkih staza u Podgorici

Javna organizacija biciklo.me navodi da bi poboljšanje uslova za korišćenje bicikala trebalo da bude praćeno i razvojem javnog prevoza, koji je u Podgorici sada u žalosnom stanju.

Ipak, dobra vijest je da je nacrtom budžeta za 2021. predloženo povećanje subvencija za javni prevoz, kao i izdvajanje 5 miliona eura za kupovinu novih autobusa u cilju poboljšanja kvaliteta usluga javnog prevoza. Ovo potvrđuje da Uprava Podgorice radi na rješavanju problema javnog prevoza. To takođe znači da će modernizacija javnog prevoza poboljšati uslove za vožnju biciklom i pešačenje.

“Bicikl se smatra najekonomičnijim prevoznim sredstvom u gradu na udaljenosti od 5 km. Većina razdaljina koje prelaze stanovnici Podgorice su kraće. Kao što znate, bicikli ne zagađuju vazduh, ne prave buku, pozitivno utiču na protok ljudi i smanjuju probleme sa parkiranjem“, kažu predstavnici ove javne organizacije.

Osim toga, bicikl je relativno jeftino prijevozno sredstvo, što znači da je široko dostupan svim društvenim grupama jer je vožnja besplatna.

Podsjetimo, Podgorica je početkom godine usvojila svoj prvi Plan održive urbane mobilnosti, strateški dokument koji stvara preduslove za održivo planiranje mobilnosti i prevazilaženje saobraćajnih problema u gradu kroz izbalansiran pristup svim vidovima saobraćaja.

Cilj ovog plana je unapređenje kvaliteta života svih građana povećanjem mobilnosti, unapređenjem bezbednosti na putevima, smanjenjem zagađenja i unapređenjem zdravlja ljudi. To će se postići ulaganjem u održive oblike mobilnosti – pješačenje, javni prijevoz i biciklizam.

Uporedite objekte

Uporedi