Superjahta Christina O usidrena u Tivtu

Superjahta Christina O usidrena u Tivtu

Legendarni brod Christina O, u vlasništvu grčkog pomorskog magnata Aristotela Onazisa, usidren je u Porto Montenegro (Tivat) prije dva dana.

Dužina mu je 99 m, maksimalna brzina je 19 čvorova. Brod je započeo svoj život prije 75 godina u brodogradilištu kanadske kompanije Vickers u Montrealu, gdje je izgrađen u obliku fregate za kanadsku mornaricu.

Ovaj ratni brod učestvovao je u čuvenoj bici za Atlantik protiv nemačkih podmornica, kao iu vojnim operacijama u Arktičkom okeanu. Poslije Drugog svjetskog rata iz operativne upotrebe ga je izvela kanadska mornarica i kupio ga je poznati grčki brodarski magnat Aristotel Onassis za samo 34 hiljade dolara. Casar Pinau, poznati dizajner jahti, pretvorio je brod u najluksuzniju privatnu jahtu svog vremena. Za 4 miliona eura nekadašnji ratni brod pretvoren je u prvu superjahtu na svijetu.

Zahvaljujući veličini i čvrstoći trupa i mehaničkim osnovama ratnog broda, Christina O je imala nenadmašnu razinu udobnosti. Kao prva svjetska superjahta, probila je nove korake u dizajnu, inženjeringu i izgradnji najluksuznijih privatnih jahti na svijetu.

Na ovoj jahti održana je ceremonija vjenčanja princa Rainiera III od Monaka i američke glumice Grace Kelly. Takođe, John F. Kennedy, Winston Churchill, Frank Sinatra, Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe i druge holivudske zvijezde imali su priliku da uživaju u nevjerovatnom luksuzu Christine O.

1975. godine, kada je Aristotel Onassis umro, jahta je pripala njegovoj kćeri, po kojoj je i dobila ime. Godine 1978. Christina Onassis predala je brod grčkoj vladi kao predsjedničku jahtu. Međutim, s vremenom je brod počeo polako da se urušava.

Istorijsku rijetkost spasio je prijatelj porodice Onassis - John Paul Papanikolaou, grčki brodovlasnik koji je plovio na njoj kao dijete.

Između januara 1999. i aprila 2001. godine, jahta je podvrgnuta velikom remontu koji je koštao preko 50 miliona dolara.

Christina O je zadržala šarm klasičnog broda. Brod ima 19 luksuznih kabina koje su restaurirane u stilu Onazisovog perioda. Brod je predviđen za 36 gostiju.

Putnicima nudi teretanu, biblioteku, dečiju sobu, salon za masažu, dva lifta, a na otvorenom se nalazi solarijum, bazen koji se može transformisati u plesni podij i ogroman đakuzi. Posadu sa pratnjom čini 35 ljudi.

Danas je Christina O dostupna za iznajmljivanje. Sedmica na jahti koštat će od 560 do 700 hiljada eura (u zavisnosti od sezone).

Podsjetimo, nedavno u "Porto Montenegro" privezali jahtu Lady S od Billa Gatesa i njegove porodice.

Uporedite objekte

Uporedi