Crna Gora izabrana za pilot ruski projekat "Dobro delo"

Crna Gora izabrana za pilot ruski projekat "Dobro delo"

Cilj projekta je psihološka i socijalna rehabilitacija djece oboljele od teških bolesti, uključujući rak. Inicijativa je predstavljena na međunarodnom forumu "Dan pravoslavnog volontera".

Anna Vorotnikova, volonterka projekta u Moskvi, napomenula je da prema Jedinstvenom referentnom centru "Dječija onkologija Ruske Federacije", svake godine pet hiljada djece u Rusiji oboli od raka. Gotovo 90% djece se može izliječiti. Ali tokom bolesti i liječenja gube kontakt sa vršnjacima, postaju zavisni, doživljavaju strah i krivicu za svoju bolest. Program Dobro more je usmjeren na rehabilitaciju djece u Crnoj Gori. Njegov cilj je, prema riječima Aline Titove, podrška djeci i njihovim porodicama, pomoć u suočavanju sa psiho-socijalnim posljedicama teških bolesti djece i njihovih porodica. Ovo je objavljeno na web stranici. Diaconia.com.

U prvoj smjeni, koja je zakazana za oktobar, izradiće se program terapeutske rekreacije za svaku porodicu. U kampu Dobro More biće organizovane kreativne radionice, zajednički sportski i intelektualni događaji koji imaju za cilj otkrivanje talenata, oslobađanje od strahova i stiska, razvijanje komunikacijskih veština. Tokom rehabilitacijske smjene sa djecom će raditi posebno obučeni volonteri Dobrog djela, psiholozi, medicinski radnici i volonteri. Boravak u kampu za porodice biće besplatan, navedeno je na obrascu koji je položen u Njemačkoj.

Konstantin Sedov, osnivač i rukovodilac dobrotvorne organizacije Bolnički klovnovi, u prvu smenu će doći deci u kamp Dobro more. Zaposleni u organizaciji - profesionalni glumci, reditelji i muzičari - redovno posjećuju djecu u bolnicama u Moskvi, Sankt Peterburgu, Kazanju, Rostovu na Donu i Orelu. Bolnički klaunovi pomažu u rehabilitaciji djece koja se nalaze na bolničkom liječenju, putem klauna, art terapije i terapije igrom.

Godišnji međunarodni forum „Dan pravoslavnog volontera“ održava se u njemačkim gradovima od 2015. godine. Prošle godine održan je u Darmstadtu. Organizator je Pravoslavna đakonska služba Dobro delo, osnovana 2012. godine sa blagoslovom arhiepiskopa berlinskog i nemačkog Teofana (Ruska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije) i arhiepiskopa berlinskog i nemačkog Marka (Ruska pravoslavna crkva van Rusije). Glavni cilj Dobrog djela je podrška teško bolesnoj djeci i odraslima koji dolaze na liječenje iz Rusije i zemalja ZND.

Uporedite objekte

Uporedi