Turizam u Budvi je star 80 godina

Turizam u Budvi je star 80 godina

Prije osamdeset godina, 16. jula 1939. godine, svečano je otvoren hotel Avala u Budvi. Za malu predratnu Budvu ovo je bio grandiozan događaj. Beograđani su bili glavni gosti otvaranja, prenose lokalni mediji.

Istovremeno se pojavila električna rasvjeta u Starom gradu, što je bio jedan od uslova za izgradnju hotela. Kao i stvaranje tekuće vode, javnog toaleta i prilaznog puta do hotela.

“Stara Avala je sagrađena od kamena sa otoka Brača. Sala je bila visoka sedam metara. Veče je trajalo od sedam do devet sati, kada su konobari posluživali goste. Pustio muziku uživo. Poslije devet začulo se na velikoj terasi, koja je od hodnika bila odvojena staklenom pregradom. Zvanično veče je završeno u 11 sati. Ljubitelji noćnog provoda nastavili su da šetaju kafanom - priseća se priča starijih kolega Ljubo Marković, bivši radnik hotela.

Osnivač Avale je Radomir Stoich. U Budvu je došao 1933. godine. Na mjestu hotela nalazila se velika pustoš - zemljište je pripadalo bogatim mještanima. Stojić je uspeo da pregovara o kupovini parcele. I nakon dogovora, otišao je na posao. Izgradnja je trajala oko dvije godine.

Da bi privukao turiste, Stojić, po zanimanju farmaceut, organizovao je Budvansko društvo prijateljstva u Beogradu, Pragu i Parizu. Tokom Drugog svetskog rata, nemačke trupe koje su ušle u grad želele su da dignu hotel u vazduh. Međutim, braća Rajkoviči, suvlasnici Avale, uspeli su da spasu zgradu. Uspeli su da iznesu podmetnuti eksploziv.

Hotel je neko vrijeme služio kao bolnica za jugoslovenske partizane. Ubrzo, već u doba socijalističke Jugoslavije, hotel je nacionalizovan.

“Sedamnaest godina nakon rata Stoich je došao u Budvu. Niko ga nije prepoznao. Radomir je kasnije rekao da ne želi ništa da uzima od Avale za sebe. Nadao se da će hotel otvoriti svoja vrata turizmu u Budvi”, napominje Ljubo Marković, koji u hotelu radi 17 godina.

Snovi osnivača "Avale" su se dobrim delom ostvarili. Sada ima na desetine hotela u Budimu iu okolini u Bečićima. Svake godine primaju stotine hiljada turista iz cijelog svijeta.

Avala-3
Kadr iz filma "Bolje znati", 1960

Uporedite objekte

Uporedi