Sabantuj je prvi put održan u Crnoj Gori

Sabantuj je prvi put održan u Crnoj Gori

Sabantuj su organizovali Rusi koji su se doselili iz Kazana - Rushan Valiev i Ildar Zakirov. Tatarski državni praznik održan je na plaži u Tivtu.

“Praznik je održan na plaži iza aerodroma. Počeli smo sa 20 učesnika, a onda ih je bilo više, oko 50-60 ljudi. Bio je to veoma topao odmor, bilo je zabavno. Hvala organizatorima“, rekao je on. IA "Tatar-inform" Aidar Garaev rodom iz Muslyumovskog okruga u Tatarstanu, koji sada živi u Crnoj Gori.

“S obzirom da je Sabantuy prvi put održan, nismo si zadali cilj da okupimo mnogo učesnika. Glavno je da Tatari dođu i da se upoznaju. Održavale su se tradicionalne igre i takmičenja uzimajući u obzir lokalne karakteristike. Na primjer, borba vrećama nije vođena na balvanu, već na čamcu - pobijeđeni su padali direktno u vodu.

Donijeli su pravi katik (ed. - sirenje mleka). Na trci u vrećama osvojio sam majicu. Razbili su lonac - međutim, plastični. Održano je takmičenje za rezanje nagrada sa povezom preko očiju. Atmosfera je topla, bez formalnosti. Zvučale su tatarske pjesme, pjevali smo i plesali”, rekao je Aidar. Prvi Sabantuy prošao je bez hrvanja na pojasu.

Za igre su se zainteresovali i turiste na plaži. “Rušanina ćerka studira u lokalnoj školi, prevodila je. Prazniku su se pridružili i Crnogorci. Prvo smo zaronili licem u katik kako bismo pronašli novčić, odsjekli nagrade”, dodao je Garajev.

Prema Aidaru, to je jako dobro za prvi Sabantuy! Aidar je 2010. godine kupio stan u Crnoj Gori, a sada pruža usluge turistima.

Uporedite objekte

Uporedi