Prvi predsjednik Crne Gore preminuo je u 63. godini

Prvi predsjednik Crne Gore preminuo je u 63. godini

Bivši predsjednik Crne Gore i predsjednik Vlade SR Jugoslavije Momir Bulatović preminuo je u 63. godini. Preminuo je od srčanog udara u selu Rači kod Podgorice. Ovdje će se održati i sahrane 2. jula.

Na fotografiji: Momir Bulatović - u centru. Na lijevoj strani je Milo Đukanović, aktuelni predsjednik Crne Gore. Desno je Svetozar Marović, predsednik Državne zajednice Srbija i Crna Gora (2003-2006). Foto: Novosti.rs

Momir Bulatović je rođen 21. septembra 1956. godine u Beogradu, studirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore. Krajem 1980-ih počeo je raditi u omladinskim organizacijama, a kasnije se uključio u borbu protiv rukovodstva Saveza komunista Jugoslavije. Pored toga, zalagao se za zaštitu srpskog stanovništva Kosova, navodi RBC.

Godine 1989. izabran je za predsjednika predsjedništva Saveza komunista Crne Gore, a godinu dana kasnije pobijedio je na prvim višestranačkim izborima i postao prvi predsjednik Crne Gore; na toj funkciji do 1998. Zatim, od 1998. do 2000. godine, bio je predsjednik Vlade Savezne Republike Jugoslavije.

Uporedite objekte

Uporedi