Crna Gora je platila Kini 40,7 miliona dolara za izgradnju autoputa

crna-gora-china-exim-bank

Ministarstvo finansija Crne Gore uplatilo je petu tranšu kredita kineskoj banci Exim za izgradnju prioritetne dionice autoput Bar-Boljare u iznosu od 40,7 miliona dolara, saopšteno je Pobjeda.

Ministarstvo je pojasnilo da se iznos od 32,79 miliona dolara odnosi na glavnicu, a preostali iznos od 7,91 miliona dolara na kamatu na kredit.

“Obaveze prema Exim banci izražene su u američkim dolarima, a prilikom izmirenja obaveza Crna Gora je u obavezi da obezbijedi dolare i otplati obaveze u dolarima. S obzirom da je država izlaskom iz hedžing šeme zaradila oko 64,03 miliona dolara, ovaj iznos će biti iskorišćen za plaćanje pete rate. Dakle, nema potrebe da se dolari daju tržištu, jer su oni već obezbeđeni, čime se izbegavaju troškovi konverzije”, navode iz ministarstva.

Dodali su da bi se od Crne Gore tražilo da obezbijedi dolare, bez hedžing aranžmana, dolari bi se kupovali po tržišnom kursu, pa bi cijena pete rate u evrima po prosječnom kursu Centralne banke 19. jula iznosila oko 36,2 miliona evra.

“Da je, pak, ugovor o hedžingu nastavljen pod istim uslovima utvrđenim ugovorom iz 2021. godine, što nije moguće jer su se uslovi na tržištu značajno promijenili i ugovor se ne bi mogao nastaviti pod istim uslovima, vrijednost peta tranša kredita u eurima iznosila bi oko 30,9 miliona eura.

Vlada je do sada vratila kineskoj banci Exim zajam od 208,7 miliona dolara za izgradnju autoputa.

"Od ovog iznosa, 124,9 miliona dolara je za glavnicu, a 83,8 miliona za kamatu." Pri tome treba imati u vidu da je otplata kamata počela 2015. godine, a otplata glavnog duga 2021. godine”, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Otplata kredita za izgradnju autoputa do danas

Prva rata kredita isplaćena je 21. jula 2021. godine: otplata glavnice iznosila je 29,21 milion dolara, a otplaćena je kamata u iznosu od 8,12 miliona dolara. Druga rata kredita uplaćena je 21. januara prošle godine - glavnica je 30,47 miliona dolara, a kamata 8,2 miliona dolara, podsjeća Pobieda.

Treća rata otplaćena je u julu prošle godine, glavnica je iznosila 32,41 milion dolara, a kamate 8,21 milion dolara, a četvrta rata otplaćena je 21. januara ove godine, otplata glavnice iznosila je 32,78 miliona dolara, pri čemu je otplaćeno 8,38 XNUMX miliona dolara po osnovu kamata.

Iz resora su podsetili da je kredit kod Eksim banke zaključen 2014. godine, sa rokom otplate od 20 godina, sa grejs periodom od šest godina.

“Posljednja uplata kredita mora biti izvršena 21. januara 2035. godine, kada se kredit vraća. Ukupno je ostalo za otplatu 786,9 miliona dolara od glavnice kredita”, saopštilo je ministarstvo.

Prioritetna dionica autoputa Bar-Boljare svečano je otvorena 13. jula prošle godine, a sutradan je puštena u rad. Ukupna dužina prve dionice autoputa je 41,5 km, uključujući 20 mostova na magistralnom putu, devet mostova na kružnim tokovima, dva nadvožnjaka, osam podvožnjaka, 7,2 km betonskih zidova i 16 dvocevnih tunela.

Parcela ima četiri petlje sa naplatnim rampama, na kojima se ostvaruje veza autoputa sa postojećim stanjem i to Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša i Mateševo ​​(Smokovac, Pelev Brijeg, Veruša, Mateševo). Maksimalna brzina je ograničena na 100 kilometara na sat.

Prije deset dana, operater autoputa Monteput objavio je da je od otvaranja autoputem provozalo 2,16 miliona vozila, a u tom periodu je ostvareno skoro 8,75 miliona eura putarine.

Uporedite objekte

Uporedi