Staza Bar-Bolyare: završne pripreme prije otvaranja

Staza Bar-Bolyare: završne pripreme prije otvaranja

staza Bar-Boljare, Spajanje Smokovca i Mateševa biće otvoreno tokom ove letnje sezone, rekao je Andrej Mihajlovič iz Monteputa i dodao da je testiranje opreme i svih elektroinstalacija trenutno u završnoj fazi.

On je naveo da su ugrađeni sistemi proizvedeni u skladu sa evropskim direktivama i svjetskim standardima.

„Svi se radujemo otvaranju staze, ali ne bi trebalo da je otvaramo dok svi sistemi ne budu testirani i dok ne daju zadovoljavajuće rezultate u pogledu bezbednosti“, rekao je Mihajlović.

Govoreći o stazi, on je naveo da je za potrebe održavanja sklopljen ugovor o nabavci 10 snježnih strojeva, te da imaju dvije specijalizovane mašine koje će služiti za zimsko i ljetno održavanje.

Tu su i dva vatrogasna vozila specijalizovana za rad u tunelima i dva manja vozila koja će se koristiti za potrebe vatrogasne službe.

Time će se obezbijediti funkcionisanje saobraćaja na prioritetnom području izgrađenom na teškom terenu.

“Na 42 km imamo 16 tunela sa dvije tunelske cijevi, odnosno ukupno skoro 32 tunela. Najduži od njih je skoro tri kilometra - Veternik. Na ovoj trasi ima mnogo složenih tunela dužine kilometar-dva, kao i više od 20 mostova”, rekao je Mihajlovič.

Cijelu stazu prati više od 560 kamera, koje će pratiti operateri u Komandnom centru.

“Sve kamere u tunelima imaju mogućnost da automatski detektuju incidente. Čim se otkrije jedan od incidenata, bilo da je u pitanju pogrešan smjer, zaustavljeno vozilo u tunelu, dim ili vatra, ili pojava neprirodnog objekta u tunelu, automatski se snima kamerama u komandi. centar sa zvučnim alarmom, koji će registrovati dežurni operater u centru. Tako da su instalirani najsavremeniji sistemi“, kaže Mihajlovič.

Andrej Mihajlovič je rekao da je Monteput veoma zadovoljan svim obavljenim poslovima i saradnjom sa izvođačima, a posjetile su ih brojne delegacije, kao i kineski ambasador, budući da je glavni izvođač kineska kompanija CRBC. Fabriku su posjetili i predstavnici Vlade Crne Gore, druge delegacije i zvaničnici, kao i dobavljači.

„Svi su stekli opšti utisak da je takav objekat jedinstven u regionu, ako ne i van njegovih granica“, zaključio je Mihajlovič.

Video o tome kako sada izgleda staza Bar-Bolyare.

Uporedite objekte

Uporedi