Otkazivanje COVID-certifikata u Crnoj Gori

Otkazivanje COVID-certifikata u Crnoj Gori

Kako epidemiološka situacija postaje sve povoljnija, Vlada Crne Gore je odlučila da od petka, 11. do 25. marta, dodatno ublaži epidemiološke mjere. prijavili direktora Instituta za javno zdravlje (IJZCG) Igor Galich.

Tako, uz poštovanje osnovnih epidemioloških mjera (nošenje maske je i dalje obavezno), Crna Gora poništava obavezu prezentovanja COVID-potvrde za:

  1. Ulazak u Crnu Goru;
  2. Boravak u ustanovama kulture (pozorišta, bioskopi, muzeji, galerije itd.);
  3. Boravak u javnim ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, menze, restorani u hotelima i sl.);
  4. Boravak u objektima koji organizuju kockanje (kladionice, kazina, automat klubovi i sl.);
  5. Boravak u sportskim objektima na otvorenom iu zatvorenom prostoru;
  6. Boravak u fitnes centrima i teretanama;
  7. Boravak u dječjim igraonicama;
  8. Prisustvovanje i prisustvovanje sastancima na zatvorenim javnim mjestima (javni događaji, politička i privatna okupljanja, proslave, zabave, vjenčanja i drugi događaji).


Istovremeno, broj posetilaca masovnih manifestacija i drugih manifestacija na otvorenom povećava se sa 50 na 100 ljudi, a dozvoljeno je i organizovanje zabavnih, sportskih i rekreativnih događaja za decu i odrasle na otvorenim javnim mestima (zabavni parkovi, vrtuljci, grupni treninzi, klizališta itd.) .p.) uz prisustvo do 100 ljudi.

IJZCG naglašava da su posjete pacijentima u bolnicama i dalje zabranjene.

“Izuzetak su posjete COVID pacijentima jednom sedmično s negativnim rezultatom PCR testa ne starijim od 72 sata”, rekao je Galich i dodao da sve ostale mjere ostaju na snazi.

Prema Galičevim riječima, broj novih pacijenata u protekle dvije sedmice smanjen je za oko 61% u odnosu na prethodne dvije sedmice. A broj umrlih u protekle dvije sedmice, dodao je Galich, smanjen je za oko 64 posto u odnosu na prethodne dvije sedmice.

On ističe da je u protekle dvije sedmice 90 posto pacijenata koji su izgubili bitku protiv korona virusa bilo nevakcinisano.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore će, kao i do sada, pratiti epidemiološka situacija i predložiti nove mjere u skladu sa dobijenim podacima”, rekao je Galich.

U Crnoj Gori je hospitalizovan 51 pacijent sa COVID-om, tri su na mehaničkoj ventilaciji, rekla je direktorka Kliničkog centra Crne Gore Lilyana Radulović.

“U Kliničkom centru Crne Gore, zbog COVID infekcije, liječimo 16 pacijenata. U našoj bolnici tri pacijenta su na respiratorima. U drugim bolnicama u Crnoj Gori nema pacijenata kojima je potrebna ovakva podrška. Trenutno se u Crnoj Gori liječi 51 pacijent sa COVID-om“, dodao je Radulović.

Uporedite objekte

Uporedi