Crna Gora šalje finansijsku pomoć Ukrajini i priprema se za prihvatanje izbjeglica

Crna Gora šalje finansijsku pomoć Ukrajini i priprema se za prihvatanje izbjeglica

Ministarstvo finansija i socijalne zaštite Crne Gore odobrilo je upućivanje finansijske pomoći Ukrajini i pozvalo Vladu da razmotri pitanje prihvata i privremenog smještaja imigranata iz Ukrajine, prijavili Državni sekretar Janko Odović.

U dokumentu Ministarstva finansija i socijalne sigurnosti navodi se da Crna Gora izražava solidarnost sa narodom Ukrajine i da kao odgovorna članica međunarodne zajednice, u skladu sa Zakonom o međunarodnoj razvojnoj saradnji i međunarodnoj humanitarnoj pomoći, nudi 50 eura. humanitarne pomoći.

“Pored navedenog, Ministarstvo finansija i socijalne zaštite stanovništva poziva Vladu da razmotri mogućnost podrške Ukrajini kroz smještaj i privremeni smještaj raseljenih lica”, navodi se u dokumentu.

Podsjetimo, zbog specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini, Crnoj Gori pridružio na sve restriktivne mjere, uključujući osam paketa individualnih i ekonomskih sankcija koje je Evropska unija usvojila protiv Rusije, saopšteno je iz crnogorskog MIP-a.

Finansijske sankcije EU ciljaju ključne kompanije u državnom vlasništvu, posebno u sektoru odbrane, kao i oko 70% ruskog bankarskog tržišta, kako bi se u potpunosti ograničio pristup Rusije glavnim tržištima kapitala i značajno ograničio protok finansijskih sredstava iz Rusije u EU. Energetske sankcije uključuju zabranu prodaje, kupovine, transfera ili izvoza u Rusiju određene robe i tehnologija namijenjenih za preradu (rafiniranje) nafte, kao i pružanje srodnih usluga, što Rusiji uskraćuje mogućnost da unaprijedi svoje rafinerije nafte na novi standardi, navodi se u izvještaju.

Uporedite objekte

Uporedi