Investicije u Institut. Simo Milošević će biti odložen za 2 godine

Investicije u Institut. Simo Milošević će biti odložen

Vlada Crne Gore planira da se zaustavi prodaja javnih sredstava u Zavodu. dr Simo Milošević u Igalu najkasnije do kraja 2022. godine, prema akcionom planu usvojenog Programa razvoja zdravstvenog turizma (PRZT).

„Proizvodi zdravstvenog turizma u Crnoj Gori uglavnom zavise od instituta, brojnih stomatoloških ambulanti, hotela sa zdravstvenim i banjskim uslugama, kao i nacionalnih parkova i zaštićenih područja. Uz to, zdravstveni turizam predstavlja dodatnu vrijednost cjelokupnoj turističkoj ponudi sa akcentom na pozicioniranju Crne Gore kao cjelogodišnje turističke destinacije“, navodi se u dokumentu Ministarstva za ekonomski razvoj.

Prihodi instituta

Prema podacima PRZT-a, institut je u 2019. godini zaradio 11,812 miliona eura. Od ovog iznosa, 6,039 miliona je priliv stranih gostiju - čak 2,88 miliona za norveške pacijente, što predstavlja 47,71 odsto prihoda sa prekookeanskih tržišta ili 24,15 odsto ukupno ostvarenih prihoda u rekordnoj turističkoj godini.

Korisnici usluga iz Crne Gore ostvarili su prihod od 5,773 miliona eura, od čega je preovlađujućih 3,327 miliona eura došlo iz Fonda zdravstvenog osiguranja – 57,63 odsto prihoda domaćeg tržišta ili 27,89 odsto ukupnih prihoda u 2019.

U strategiji instituta (S3) za period od 2019. do 2024. godine posebno je poglavlje posvećeno zdravstvenom turizmu zasnovanom na principima održivog razvoja.

Naglašena je potreba modernizacije i unapređenja instituta kako bi postao vodeći centar za medicinsku rehabilitaciju i fizioterapiju oboljenja mišićno-koštanog sistema, ne samo u regionu, već iu Evropi.

“Institut, sa 70-godišnjom tradicijom, prepoznat je kao vodeća institucija za 'izvozno vođen' cjelogodišnji zdravstveni turizam na visoko plaćenim tržištima emisija koje treba obnoviti i ojačati", zaključuje S3 list.

U cilju postizanja uspjeha u tome, preporučuje se, između ostalog, unapređenje metoda liječenja i rehabilitacije za liječenje bolesti mišićno-koštanog sistema primjenom biomehanike i nanotehnologija. Za ovakvu transformaciju zavoda planirano je ulaganje 60 miliona eura, što će donijeti najmanje duplo veći prihod.

Ali takva ulaganja će vjerovatno čekati još nekoliko godina. Naime, do kraja septembra naredne godine trebalo bi da bude izrađena nova studija izvodljivosti za buduću investiciju u naš najvažniji i najveći zdravstveni turistički objekat, koji se nalazi u Igalu, za šta će biti izdvojeno 30 evra.

Pored toga, biće izdvojeno još 3000 eura za analizu postojeće obuke i utvrđivanje potreba za stručnim kadrovima instituta. Prema akcionom planu, sva sredstva su namijenjena za ovaj wellness centar kod Herceg Novog.

Plan aktivnosti

Iako se zdravstveni turizam ističe kao izuzetan i nedovoljno iskorišten potencijal naše zemlje, njegov pravi razvoj u narednih nekoliko godina očito će se svesti na mogući dolazak stranog investitora koji će svojim ulaganjima učiniti atraktivnijim ovaj segment turističke ponude. .

“Za realizaciju akcionog plana PRZT-a potrebno je 1205 miliona eura, od čega su 1,1 milion eura ili 91,29 posto kreditna sredstva, a 105 eura budžetska sredstva”, precizira se u dokumentu.

Planirano je da svi objekti i ustanove čije su usluge uključene u ponudu zdravstvenog turizma dobiju akreditacije i sertifikate za rad do kraja naredne godine. Oni će naravno morati da plaćaju iz sopstvenih sredstava, a Vlada i Ministarstvo za ekonomski razvoj nude kredite u ukupnom iznosu do milion evra kod Investiciono-razvojnog fonda kao pomoć. Ista kreditna institucija pozajmiće 100 eura malim domaćim proizvođačima za razvoj proizvodnje i plasmana ljekovitog bilja i blata.

Iz državnog budžeta biće izdvojeno neuporedivo manje novca. Pored ukupnog iznosa dodijeljenog Zavodu od 33 eura, za 000 eura biće završena izrada turističkih proizvoda koji će uključivati ​​zdravstvene usluge - i obrnuto.

Najveći iznosi planirani su za posjete specijalizovanim sajmovima i konferencijama u inostranstvu, kao i za organizovanje sličnih manifestacija u Crnoj Gori u cilju promocije zdravstvenog turizma - 30 eura iz državnog budžeta za obje aktivnosti.

„U 2024. godini zdravstveni turizam u Crnoj Gori, zasnovan na javno-privatnom partnerstvu sa ugostiteljstvom i srodnim pružaocima proizvoda i usluga, postaće jedan od najvažnijih segmenata cjelogodišnje ponude u Crnoj Gori, praćen zdravstvenim turizmom. razvili su turističke proizvode dizajnirane za wellness turiste i njihove pratioce”, zaključio je PRZT.

Zdravstveni turizam

Prema nekim procjenama, zdravstveni turizam generiše do 86 milijardi američkih dolara širom svijeta. U zemljama Evropske unije prihodi se procjenjuju na oko 47 milijardi eura, što predstavlja 4,6 posto ukupnih prihoda od turizma i 0,33 posto BDP-a.

“Ako primijenimo podatke studije EU, Crna Gora će godišnje primati 50,6 miliona eura prihoda od zdravstvenog turizma. Međutim, realnija procjena bi bila da će 2019. godine iznositi 0,33 posto BDP-a ili 16,17 miliona eura”, navodi se u dokumentu.

Osim toga, treba napomenuti da su 494 preduzeća sa 2676 zaposlenih u djelatnostima vezanim za zdravstvo, sa ukupnim prihodom od 52,95 miliona eura, ali i sa gubitkom od 4,4 miliona eura. Od opština, najveći priliv ide u Podgoricu (27,8 miliona) i Herceg Novi (13,2 miliona eura), a dobit je u Podgorici, Budvi i Baru. Najveći prihod imaju bolnice (23,4 miliona), specijalizovane (11,1 milion) i stomatološke ordinacije (8,9 miliona evra), dok su najprofitabilnije specijalizovane klinike (1,5 miliona evra).

Uporedite objekte

Uporedi