U hotel Mediteran uloženo 13 miliona eura

U hotel Mediteran uloženo 13 miliona eura

U hotel Mediteran u Ulcinju do 2025. godine biće uloženo 13 miliona evra. naznačeno u Ugovoru o uređenju odnosa između države i kupca ovog objekta, Bećović Mangement Group američkog biznismena iz Ulcinj Isa Becovich.

Pored činjenice da je iznos manji od prvobitno deklarisanog, kupac nije dužan dati bankarsku garanciju. Tako se nastavlja praksa pojednostavljivanja turističkog potencijala Crne Gore.

Ovo je nastavak dugo očekivane istorije starog hotela Mediteran na izuzetno atraktivnoj lokaciji iznad Malog trga u ugodnom gradu Ulcinju. Iz hotela se pruža pogled na Stari grad, srednjovjekovni grad opasan zidinama i istorijsko jezgro modernog grada Ulcinja. Okružen snažnim tvrđavskim zidom, Stari grad se proteže na visokom stjenovitom rtu, kojeg sa tri strane zapljuskuje Jadransko more. U istočnom dijelu grada nalazi se zamak Kalaya, kao i Balšićeva kula.

Istorija kupovine Hotela Mediteran

Međunarodni tender za prodaju hotela raspisalo je 2004. godine Hotelsko-turističko preduzeće Ulcinjske rivijere, koje je tada bilo u stečaju. U skladu sa ovom procedurom, u aprilu 2005. godine potpisan je ugovor sa društvom za upravljanje Bečovićem, koji je 2006. godine izmijenjen sa dva aneksa.

Prema dostupnim informacijama, Bećović je blagovremeno platio 940 eura za Mediteran. Stekao je vlasništvo nad 000 kvadrata zemljišta sa 17 objekata u vlasništvu hotela.

Međutim, gotovo sve je ostalo u ovakvom stanju do 2017. godine, kada su urađeni popravci, a hotel je dobio kategoriju tri zvjezdice. Razlog je kašnjenje u usvajanju projektne dokumentacije, koja je stupila na snagu tek u martu 2018. godine.

Međutim, prethodna vlast je u maju prošle godine odlučila da raskine ugovor sa Bečovićevom kompanijom, ali se to zvanično nije dogodilo. Tako se u novim dokumentima navodi da su aktuelna vlast i kupac Mediterana saglasni da su se "od potpisivanja Ugovora do danas društvene prilike značajno promijenile, što je djelimično uticalo na to da nijedna strana nije bila u mogućnosti da ispuni svoje ugovorne obaveze". . Dakle, situacija se skoro vratila na početak.

Trenutno stanje vlasnika hotela Mediteran i Vlade

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović je tada "uzeo stvari u svoje ruke i dogovorio da nastavi saradnju sa Bečovićem ovog ljeta".

Kako se navodi, nakon njihovog sastanka 27. jula načelno je dogovoreno da rekonstrukcija i izgradnja novog dijela hotela Mediteran počne nakon završetka ljetne turističke sezone.

“Bećović je upoznao Abazovića sa planiranom investicijom od 15 do 20 miliona eura i rekao da je Bećović Management Group opredijeljena da hotel Mediteran dovede do standarda četiri plus zvjezdice (4+),” rekao je potpredsjednik Vlade. On je dodao da je Abazović od Bečovića dobio garancije da će za tri godine u Ulcinju biti realizovana investicija vrijedna više od 15 miliona eura.

Tako je 7. septembra kupac Vladi poslao zvanično pismo namjere u kojem je predstavio plan budućih investicija. Prema njegovim riječima, Bečovićeva kompanija će od 30. aprila 2022. godine do kraja 2022. godine uložiti tri miliona eura, a zatim će u 2023. uložiti još pet miliona eura, koliko je najavljeno za period 2024. i prva četiri mjeseca 2025. godine. Konačna dinamika ulaganja bit će poznata nakon završetka glavnog projekta, koji kupac Mediterana mora obezbijediti do kraja aprila iduće godine.

„Kao sastavni deo investicionog i dinamičkog plana, kupac se obavezuje da će dostaviti dokaze o garanciji izvršenja“, navodi se u vladinom dokumentu, ali i navodi da je investitor oslobođen davanja bankarske garancije, što je navedeno u originalnom ugovoru. .

Međutim, kako bi donekle garantovala da će se sa hotelom Mediteran nešto konkretno dogoditi za 16 godina, Vlada je odlučila da pošalje inspektore koji će sačiniti godišnji izvještaj o stanju na lokalitetu, a kompanija za upravljanje Bećović će morati da podnosi polugodišnji izvještaj o obavljenom poslu.

U slučaju kašnjenja u realizaciji, investitor ima šest mjeseci da otkloni prekršaje, kada ga čeka nova kontrola. Nepoštivanje ovog zahtjeva može rezultirati raskidom ugovora. U ovom slučaju imovina se vraća Ulcinjskoj rivijeri, a Bečovićeva firma nadoknađuje štetu u vezi sa oslobađanjem od obaveze davanja garancije.

Uporedite objekte

Uporedi