EU preporučuje uvođenje ograničenja za ulazak iz Crne Gore

EU preporučuje uvođenje ograničenja za ulazak iz Crne Gore

Državama EU savjetuje se da uvedu ograničenja ulaska u vezi s pandemijom korona virusa za građane šest zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države. O tome prijavili na web stranici Vijeća EU.

Pored Sjedinjenih Država, sa liste zemalja za čije stanovnike Vijeće Evropske unije smatra neprikladnim ograničenja ulaska, Izrael, Kosovo, Liban, Crna Gora i Sjeverna Makedonija su isključeni. To je zbog pogoršanja epidemiološke situacije na ovim teritorijama.

Ograničenja ne utiču na vakcinisane protiv korona virusa

Preporuke Vijeća nisu obavezujuće. Njemačka i niz drugih članica EU su još ranije, uključujući Sjedinjene Države, bile na listi zemalja visokog rizika. Oni koji ulaze u Njemačku iz takvih zemalja moraju provesti 5 do 10 dana u karantinu osim ako ne dostave potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu o oporavku. Bijela kuća je također istakla da odluka EU neće uticati na one koji su vakcinisani protiv SARS-CoV-2.

Prema portalu Worldometer, do sada je u Sjedinjenim Državama zabilježeno više od 8,2 miliona aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. Tokom dana njome je zaraženo skoro 53 hiljade ljudi, 313 je umrlo. Njemačka ima 122 aktivnih slučajeva, 6805 novih infekcija dnevno i 28 smrtnih slučajeva u posljednja 24 sata.

Uporedite objekte

Uporedi