Od Beograda do granice Crne Gore stiže se za 2 sata

Od Beograda do granice Crne Gore stiže se za dva sata

Od januara naredne godine građani moći će dobiti od Beograda do Zlatibora za samo sat i 45 minuta, jer je realizovan jedan od najtežih zadataka - probijanje tunela u Trbušanu.

Nadu da taj rok neće biti prekoračen je i činjenica da se privodi kraju izgradnja mosta preko Zapadne Morave, koji se nalazi na ušću Kamenice u ovu reku. I ovo je jedna od ključnih tačaka u vezi sa završetkom obilaznice oko sela Čačak.

Drugim riječima, postojalo je nepovjerenje u to Kineska građevinska kompanija će završiti ovu dionicu od 30 km godišnje prije roka, eliminisano je.

Od Beograda do granice sa Crnom Gorom - za samo 2,5 sata

To u praksi znači da bi narednog ljeta građani koji na odmor u Crnu Goru odlaze automobilom trebalo mnogo brže da stignu do obale Jadranskog mora. Ovaj put će biti dodatno skraćen u narednim godinama kada se završi preostalih 107 kilometara putne infrastrukture od Požege do Boljara, čime se vreme putovanja od Beograda do crnogorske granice skraćuje sa sadašnjih šest na samo dva i po sata.

Građevinari uključeni u izgradnju puta od Preline do Požege kažu da ne znaju kada će država početi sa realizacijom ovih 107 kilometara, ali pouzdano znaju da ni teški vremenski uslovi ni problemi sa geologijom nisu produžili ovaj put.

Direktor kineske kompanije Zhang Xiaoyuan obećao je da će izgradnja autoputa od Preline do Požege biti završena najkasnije do Božića 2022. godine.

U toku je i izgradnja mosta preko Zapadne Morave, koji se nalazi na ušću Kamenice u ovu reku, u neposrednoj blizini Pakovačke petlje. Trenutno je izgradnja mosta završena 80 odsto, a radovi se odvijaju planiranim tempom. Dugačak je 336 metara i ima deset raspona, od kojih je najveći 36 metara.

Uporedite objekte

Uporedi