Cijene stanova u Crnoj Gori porasle i do 30%

Cijene stanova u Crnoj Gori porasle i do 30%

Cijene stanova u Crnoj Gori su, uprkos ekonomskoj krizi izazvanoj korona virusom, porasle za 10-30%, u zavisnosti od toga da li kupujete stan sa završnom obradom ili u izgradnji.

Konkretno, podaci Monstat pokazuju da je prosječna cijena kvadrata novog stana u Crnoj Gori u drugom kvartalu iznosila 1230 eura, što je za 23,3% više u odnosu na isti period prošle godine.

Razlozi rasta cijena nekretnina u Crnoj Gori

Nekoliko je razloga koji su doveli do povećanja cijena stanova u Crnoj Gori. Jedan od ključnih je rast cijena građevinskog materijala.

Iz tog razloga investitori su bili prinuđeni da podižu cenu kvadrata stana, a na rast je uticala činjenica da su mnogi investitori ulagali u ozbiljne projekte tokom korone, podizali ogromne kredite koje su morali da otplaćuju tokom cele pandemije. . Osim toga, prodaja je bila jako slaba, pa su morali podići cijene stanova.

I Privredna komora Crne Gore (PKCG) saopćila je da je rast cijena građevinskog materijala doveo do povećanja cijena nekretnina.

Kako navode iz PKCG, poslovanje građevinskih firmi je jedno vrijeme bilo stabilno, ali su zbog rasta cijena građevinskog materijala mnoge kompanije pribjegle povećanju cijena nekretnina.

“Zbog uvedenih restriktivnih epidemioloških mjera zatvorene su mnoge fabrike za proizvodnju građevinskog materijala, što je dovelo do smanjenja obima proizvodnje, a samim tim i povećanja troškova”, pojašnjavaju iz PKCG.

Što se tiče obale, ubrzano je počela kupovina nekretnina, posebno na prvoj i drugoj obali. Stranci su jedva čekali da dođe popuštanje mjera, da vide nekretninu uživo i da kupe. Međutim, u inozemnoj agenciji za nekretnine MD Realty kupovina se često obavljala na daljinu.

Uporedite objekte

Uporedi