Prvi megalajner nakon pandemije uploviće u luku Kotor 17

Prvi megalajner nakon pandemije uploviće u luku Kotor 17

228-metarski megaliner Viking Venus kompanije Viking Ocean Cruises stiže u crnogorski grad Kotor 17. jula u 8 časova i polazi u 00 časova.

Protekla godina je bila teška crnogorska luka. Lučki radnici, koji su također shvatili ozbiljnost situacije, dali su svoj doprinos tako što su se odrekli četrdeset posto svojih plata kako bi luka preživjela ovaj turbulentni period.

Da bi finansijska godina završila bez gubitaka, luci Kotor potrebno je najmanje 60 kruzera.

“Lučke uprave i svi nadležni organi učinili su sve što su mogli. Luka je u potpunosti spremna za prijem kruzera, usvojeni su protokoli u skladu sa zakonom. Poslali smo dopise svim državama u kojima smo bili na crvenoj listi sa molbom da se skinu sa liste kako bi se omogućilo i kruzerima da uđu u našu zemlju. Međutim, ovo pismo je poslato, a države imaju svoje protokole. Čekamo sastanak njihovih zdravstvenih ustanova i zvanično isključenje Crne Gore sa ove crvene liste”, rekla je predsednica upravnog odbora Lilijana Popović Moškov.

Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva, Luka je najavila da će se posvetiti razvoju pomorskog sektora kako svi prihodi ne bi ovisili samo o industriji kruzera.

“Ono od čega luka sada prima prihod je dolazak jahti. Smatramo da ne treba dozvoliti da se cjelokupni razvoj kompanije oslanja samo na jednu kartu, već treba gledati i druge aspekte, poput pomorskog dijela i prijema luksuznih jahti”, dodao je Popović Moškov.

Uporedite objekte

Uporedi