5G mrežu naručio Crnogorski Telekom

Crnogorski Telekom pustio je u rad 5G mrežu

Crnogorska kompanija Telekom pušten u probni rad 5G mreže u Bijelom Polju i Beranama, čime su stvoreni realni preduslovi za komercijalno puštanje u rad 5G usluga širom Crne Gore.

Time je Telekom, podružnica Deutsche Telekom grupe, postao prvi telekom operater u Crnoj Gori koji je uspješno testirao 5G mrežu na nekoliko tačaka u Crnoj Gori u realnim uslovima, odnosno u srednjem frekventnom opsegu koji je trenutno dostupan korisnicima.

5G u Crnoj Gori

„Razvojom elektronskih komunikacija podržavamo socio-ekonomski napredak Crne Gore. S punim povjerenjem možemo reći da smo opravdali titulu lidera na tržištu telekomunikacija. Namerno smo izabrali sever želeći da podstaknemo razvoj ovog kraja, a ne da pravimo ekonomsku povrat investicije u prvi plan“, rekao je Predrag Stanišić, šef Telekomove pristupne mreže u Crnoj Gori.

On je naveo da je projekat realizovan prvenstveno o svom trošku.

Stanišić se zahvalio cijelom Telekomovom timu i podsjetio na veliku podršku kolega iz Deutsche Telekom grupe i dugogodišnjeg partnera Ericssona.

Direktorka Crnogorskog Telekoma Dina Cibulska rekla je da je ta kompanija operater sa najvećim učešćem u mobilnoj razmjeni podataka u Crnoj Gori i da je njena mobilna mreža najbrža, pokazuju brojna istraživanja.

Crna Gora još čeka stvaranje regulatornih i tehničkih uslova za implementaciju 5G mreže na državnom nivou, kada će frekvencija od 3,5 gigaherca (GHz) biti omogućena operaterima putem aukcije spektra.

Uporedite objekte

Uporedi