Crna Gora će povećati minimalnu platu

Crna Gora je povećala minimalnu platu

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o radu koje predviđaju povećanje minimalna plata od 222 do 250 eura. Promjene će stupiti na snagu 1. oktobra 2021. godine.

Poslanici nisu prihvatili amandmane kojima je predloženo da se minimalna plata odredi na 50 odsto prosječne. Tokom skupštinske rasprave o ovim izmjenama od Vlade je zatraženo da smanji naplatu poreza od poslodavaca kako ne bi došlo do povećanja broja zaposlenih na crno.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak građana i doprinosima za obavezno socijalno osiguranje. Poslodavci će u naredne tri godine biti oslobođeni plaćanja poreza i doprinosa, i to 90% za plate isplaćene u ovoj godini, 60% za isplate naredne godine i 30% za one kojima će plate biti isplaćene u 2023. godini. Ovaj zakon stupa na snagu 1. januara.

Osim toga, usvojene su izmjene i dopune Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojima se oporezivi promet za PDV registraciju povećava sa 18 na 000 eura. Promjene će odmah stupiti na snagu.

Uporedite objekte

Uporedi