Crna Gora je oborila evropski rekord po broju vakcinisanih protiv korona virusa dnevno

Crna Gora je oborila evropski rekord po broju vakcinisanih protiv korona virusa dnevno

Ministarstvo zdravlja Crne Gore saopštilo je da je 4. maja skoro 10 građana primilo vakcinu protiv korona virusa. Od njih, 7 je primilo prvu dozu vakcine, a 784 je primilo drugu dozu. Prije početka masovne vakcinacije, oko 1482% stanovništva je vakcinisano prvom dozom, a 6% drugom dozom. 

Tako je Crna Gora postavila rekord u Evropi po broju unesenih doza u jednom danu, srazmjerno broju stanovnika. Rekord je prije toga držala Njemačka, koja je vakcinisala milion stanovnika u jednom danu, odnosno 1 posto ukupne populacije.

Podsjetimo, 1. maja je u zemlju stiglo 200 doza kineske vakcine Sinopharm, a 4. maja je počela masovna vakcinacija. Prethodno je vršena vakcinacija građana AstraZeneka vakcina.

Pored toga, u Crnu Goru je 4. maja stigla prva serija Pfizer-BioNTech vakcine protiv korona virusa, zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem. Vakcinacija prioritetnih grupa vakcinom Pfizer-BioNTech počeće 6. aprila, saopćeno je iz Ministarstva zdravlja Crne Gore.

Ministarstvo zdravlja je podsjetilo da je u Crnu Goru stigao prvi kontingent od 2340 doza od ukupno 42. Ministarstvo zdravlja je naglasilo da je prva serija namijenjena prioritetnim grupama, u koje spadaju medicinski radnici i osobe sa stanjima koja se smatraju klinički izuzetno ranjivim. 

Kada sve ranjive i prioritetne grupe grupe prime vakcinu, preostali lekovi će takođe biti poslati za potrebe masovne vakcinacije.

Uporedite objekte

Uporedi