Crna Gora je pooštrila mjere karantina na 7 dana

Crna Gora je pooštrila mjere karantina na 7 dana

Nove mjere karantina uključuju stroge kontrole na graničnim prelazima, osim onih koji ulaze iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije i Kosova. Zabranjen je rad kladionica, kazina, fitnes centara i teretana u Budvi, Tivtu, Herceg Novom, Podgorici, Cetinju, Nikšiću, Kotoru, Baru, Ulcinju, Plužinama i Pljevljima. I u ovim gradovima od 11. marta nastava će se održavati onlajn, a vrtići će biti zatvoreni od 12. marta.

Spisak svih izmjena:

  1. Od 13. marta ulazak u Crnu Goru je dozvoljen ako postoji PCR test ne stariji od 48 sati, ili sa pozitivnim testom na IgG antitela ne starijim od 30 dana, ili uz dokaz o vakcinaciji (dve doze vakcine) najmanje sedam dana. prije ulaska u Crnu Goru. Ova pravila ne važe za putnike iz Srbije, Kosova, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Albanije.
  2. Zabranjen je polazak iz opština Kotor, Pljevlja, Ulcinj i Bar.
  3. Zatvoreni restorani u Baru i Pljevljima.
  4. Škole su prebačene na onlajn format, vrtići su zatvoreni.
  5. Rad svih lokala je zabranjen, osim trgovina prehrambenim proizvodima, apoteka i benzinskih pumpi.
  6. Svi parkovi, igrališta i šetališta su zatvoreni.

Kompletna lista karantinskih mjera.

Prema riječima Igora Galiča, direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore, nove mjere će važiti 7 dana (do 18. marta).

U Crnoj Gori je tokom proteklog dana umrlo 8 pacijenata: 3 iz Nikšića, 2 iz Bara i po jedan iz Podgorice, Kotora i Herceg Novog. Najmlađi od njih imao je 53 godine, a najstariji 94 godine. Ukupno su registrovana 654 nova slučaja zaraze COVID-19, a oporavilo se 585 pacijenata. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva je 9, što je 124 na 1 stanovnika.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinič Bojović ističe da je povećan kapacitet bolnica širom zemlje i da trenutno imaju popunjenost od 67 odsto.

Do sada je u zemlji vakcinisano više od 3 ljudi. Podsjetimo, Crna Gora je već stigla 30 doza kineske Sinopharm vakcine и 7 doza ruske vakcine Sputnjik V.

Uporedite objekte

Uporedi