Odlaganje vakcinacije protiv koronavirusa moglo bi negativno uticati na turizam

Odlaganje vakcinacije protiv koronavirusa moglo bi negativno uticati na turizam

Prema pisanju “Pobjede”, epidemiološka situacija u Crnoj Gori i blagovremena imunizacija vjerovatno će negativno uticati na turizam i ljetnu sezonu 2021.

Turistička privreda širom svijeta se postepeno budi, ali turisti otkazuju putovanja u Crnu Goru zbog velikog broja infekcija i odlaganja vakcinacije.

Destinacije širom svijeta se već pripremaju, a potencijalne turiste treba blagovremeno informisati o tome kako mogu provesti odmor u našoj zemlji. Primjer dobre prakse je Kipar, gdje su već utvrđeni uslovi za dolaske za predstojeću ljetnu turističku sezonu.

Predsjednik Savjeta turističkih i ugostiteljskih udruženja pri Privrednoj komori Ranko Jovović rekao je da kašnjenja u isporuci vakcine protiv korona virusa izazivaju osjećaj nesigurnosti kod turista i utiču na njihovu percepciju Crne Gore kao sigurne i odgovorne turističke destinacije.

Direktorka EastWest Voyage Montenegro Zorka Raičević smatra da je, nažalost, u Crnoj Gori sve previše ispolitizovano i da se sve osim politike ignoriše.

“Ljudi širom svijeta se vakcinišu, a Crna Gora još ništa ne zna o vakcinama protiv Covid-a. Ne znamo hoćemo li ih dobiti, kada će se to dogoditi, koje ćemo dobiti, a kamoli strategiju uvođenja vakcinacije…”

I generalni direktor Hiltona Nemanja Nikolić smatra da program vakcinacije treba da počne što pre, jer još uvek možemo da povratimo imidž bezbednog mesta, imajući u vidu da smo mala zemlja.

“Odložena vakcinacija već utiče na turističke trendove u Crnoj Gori. Ubrzavanje vakcinacije najbolja je podrška koju vlada može dati privredi i turizmu”, rekla je ona.

Prema riječima generalne direktorice hotela Ramada Ivane Žurović, ako uskoro ne počnemo sa vakcinacijom, ljetna sezona će biti teško pogođena jer nećemo biti sigurna destinacija za turiste iz Evrope.

Uporedite objekte

Uporedi