Kina je zainteresovana za izgradnju autoputa u Crnoj Gori

Kina je zainteresovana za izgradnju autoputa u Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović rekao je da su kineski investitori zainteresovani za nastavak izgradnje trase do luke u gradu Baru.

Predsjednik se na devetom samitu lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, koji se održava onlajn, obratio kineskim kompanijama zainteresovanim za saradnju sa Crnom Gorom. U razgovoru se spominje prijedlog izgradnje autoputa.

“Osluškujući pažljivo njihove interese, postaje jasno da postoji želja za nastavkom saradnje na izgradnji puta kroz Crnu Goru do luke u gradu Baru, kao i razvoju logističko-industrijske zone u njenoj blizini. Ovakav projekat će dati snažan podsticaj bržem oporavku privrede u postkoronavirusnom periodu i bolje povezati Crnu Goru sa susjednim i stranim državama“, dodao je Đukanović.

On nije precizirao kako će se finansirati projekat nastavka izgradnje autoputa, s obzirom da je Crna Gora već prezadužena državi zbog duga prema kineskoj EXIM banci za dionicu Smokovac-Mateševo ​​od više od 800 miliona eura.

Prema njegovim riječima, jačanje saradnje sa kineskim institucijama i kompanijama je povećanje izvoza visokokvalitetnih crnogorskih proizvoda na tržište NR Kine, uspostavljanje razmjene studenata, umjetnika, naučnika i kulturnih djelatnika.

Uporedite objekte

Uporedi