Šef Ministarstva inostranih poslova Crne Gore vjeruje u skori prijem zemlje u Evropsku uniju

Šef Ministarstva inostranih poslova Crne Gore vjeruje u skori prijem zemlje u Evropsku uniju

Ministar inostranih poslova Crne Gore Đorđe Radulović rekao je da Evropska unija smatra svojim dijelom zemlje zapadnog Balkana, a Crna Gora ima sve šanse da se zatvori ključna poglavlja o pristupnim pregovorima.

“Siguran sam da EU ima dobre namjere, a njeni zvaničnici su više puta isticali da Zapadni Balkan smatraju njegovim sastavnim dijelom. O tome svjedoči i podatak da su za infrastrukturne projekte u regionu izdvojili devet milijardi eura”, rekao je Radulović.

Na pitanje da li bi Crna Gora mogla u EU do 2025. ili 2026. godine, on je odgovorio da su sva poglavlja otvorena u proteklih osam godina.

“Evropska komisija nam u svojim izvještajima daje prijateljski prijedlog i ukazuje gdje griješimo. U stvari, Evropska unija nam pokazuje mapu puta – šta treba učiniti da Crna Gora što prije postane članica. Nekoliko izvještaja kaže da postoje problemi u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije, tako da je nova vlada više nego spremna da napravi napredak u ovoj oblasti i napravi napredak u poglavljima 23 i 24, kako bismo postepeno zatvarali ostala poglavlja . Crna Gora je usvojila novu metodologiju, iako je već osam godina pregovarala o staroj kako bi pokazala da je članstvo u EU naš krajnji spoljnopolitički cilj. Znam da je bilo određenih kritika da je nepravedno mijenjati pravila igre tokom pregovora i slično, ali hajde da damo šansu novoj metodologiji i da vidimo kako ona funkcionira u praksi”, rekao je ministar.

Uporedite objekte

Uporedi